Aktualno

VLASNICI PUTNIČKIH AGENCIJA Pratimo tržište i čekamo. Organizirani smo i žilavi, preživjet ćemo

VLASNICI PUTNIČKIH AGENCIJA Pratimo tržište i čekamo. Organizirani smo i žilavi, preživjet ćemo

Putničke agencije među prvima su bile stavile ‘ključ u bravu’ kad je nastupila pandemija koronavirusa. Neke od njih otpustile su dio radnika, a korona je skoro dokrajčila i turističkog ‘diva’ Atlasa koji je u srpnju otpustio preko 130 radnika. Vlasnici putničkih agencija u Dubrovniku otkrili su nam kakvo je trenutno stanje u njihovim agencijama, ima li nade za povratak u posao, ali i je li situacija toliko loša da će putničke agencije, kako su u apelu Vladi istaknuli iz Udruge Glas poduzetnika, biti sljedeća grana koja će propasti.

VLASNICI PUTNIČKIH AGENCIJA Pratimo tržište i čekamo. Organizirani smo i žilavi, preživjet ćemo
Daniel Marušić

Predsjednik Strukovne grupe putničkih agencija Županijske komore Dubrovnik i vlasnik agencije Dubrovnik Travel Daniel Marušić naglasio je kako se prema sadašnjim najavama ne nada sezoni na kakvu smo navikli te da će ona biti posve drukčija od 2020.
— Stava sam da treba pričekati i pratiti stanje na tržištu, kao i razmišljati što se sve može napraviti s određenim novim pravilima. Ne znamo što će se sve trebati prihvatiti kao standard u sektoru putovanja ili bilo koje grane turizma koja uopće bude mogla operirati u 2021. Teško je uopće sada išta reći osim da se treba čekati, ne srljati u neke velike marketinške ili organizacijske troškove i investicije u poslovanje. Bitno je štedjeti i iskoristiti vrijeme za reorganizaciju i diverzifikaciju svoje ponude i potražnje jer potražnja će se mijenjati. Diverzifikacija bi mogla biti spas u ovom najgorem vremenu za agencije – istaknuo je Marušić.

Polemike oko naknade fiksnih troškova
Što se tiče pada prometa, dodao je, on je i veći od 90 posto. Vlada agencijama trenutno ne pokriva fiksne troškove, ali, naglašava Marušić, oko toga se vodi i velika polemika. Većina agencija, govori nam, preživljava potporama Vlade za plaće i zaposlenike.
— Većina je agencija ugrožena, vidjet ćemo kako će to sve ispasti. Sve je to poslovni proces, ako ne ide ne ide, nema ničeg lošeg jednog dana zatvoriti tvrtku, a drugog je opet otvoriti kada krene posao. Većina agencija u našoj županiji prosječno ima jednog do dva zaposlenika. To su sve neki naši podu­zetnici koji se puno lakše mogu snaći nego neki veći sustavi počevši od moje agencije Dubrovnik Travela pa do Elitea, Gullivera koji imaju po desetke pa i do 100 zaposlenih. Članovi s manje djelatnika lakše će se prilagoditi situaciji i preboljeti eventualnu promjenu ili gašenje svoje tvrtke i čekati bolja vremena – mišljenja je Marušić.
Podaci s tržišta, govori Marušić, pokazuju da su svi željni rada i da jedva čekaju da se posao pokrene. Međutim, ne mogu ni oni ništa trenutno znati jer se situacija neprestano mijenja.

— Hoteli su izašli u susret s fleksibilnim uvjetima otkazivanja bez penala. Povremeno dolaze novi upiti, sad najviše za kraj 2021. Za proljeće 2021. već je sve otkazano ili prebačeno, postoji interes za 2022. Ali, svi stoje, nitko neće nešto konkretno uglaviti. Prijašnjih godina u ovo doba imali smo 90 posto godine na papiru, riješene depozite, likvidnost je bila na visokoj pozitivnoj razini pa su agencije mogle prezimiti i dobro pripremiti sezonu. Sa svih strana fleksibilnost je postala norma. Trošak će najviše na kraju snositi oni koji su investirali – hoteli, agencije, transporteri koji imaju flotu i sredstva koja leže, to je začarani krug. Kada sve krene, svjesni smo da se neće dogoditi tsunami turista, već da će sve ići na kapaljku. Sada imamo dosta vremena da se pripremimo i budemo bolji i kvalitetniji u usluzi i proizvodima koje nudimo nego što smo dosad bili. Prije je vladala masovnost i najbitnija je bila zarada, a sad vidimo da to nije toliko bitno, već održiva stabilnost – rekao je Daniel Marušić.

VLASNICI PUTNIČKIH AGENCIJA Pratimo tržište i čekamo. Organizirani smo i žilavi, preživjet ćemo
Marko Rešetar

Vlada blagi zastoj
Vlasnik tvrtke Elite Travel Marko Rešetar u srpnju je otpustio 19 djelatnika zbog koronakrize, a tada nam je naglasio kako će nastojati da ih što prije vrati kada se posao pokrene. Pri tome je stavu i ostao, a kroz cijelo ovo vrijeme dodatnog otpuštanja u ovoj agenciji nije bilo.
— Trenutno sve miruje i sve ovisi o okolnostima, tj. mjerama kod nas i na vanjskim tržištima. Kad se uđe u ozbiljniji lockdown, pripreme za sezonu malo stanu, a booking se uspori, kad se mjere malo popuste, booking opet krene. Mi se pripremamo za sljedeću godinu, ali nije do nas. Trenutačno je blagi zastoj, odnosno pad rezervacija za sljedeću godinu, a za očekivati je da će se s cijepljenjem i mjere početi popuštati te da će interes biti veći. Neće biti neko čudo, ali barem da se pokrene cijela situacija – istaknuo je Rešetar.
Pad prometa veći je od 90 posto, naglašava, a od Vlade još nisu dobili pozitivan odgovor po pitanju naknade fiksnih troškova.
— Formalno nam nije zabranjen rad, ali nam je onemogućen zatvaranjem granica, obustavom letova i sve što smo radili, sada se ne događa – govori Rešetar te dodaje kako ne smatra da je sada vrijeme za diverzifikaciju ponude agencija jer je tržište poremećeno.
— Pitanje je procjene što će tržište tražiti. Teško je reći da ćemo mi nešto novo smisliti kad će možda najosnovniji oblik turizma biti upitan. Plaža i krevet će možda biti najaktualniji čim se nešto pokrene. Za kvalitetnije stvari poput kongresa i incentivea treba više vremena da se pokrenu jer ih se pla­nira dosta unaprijed. Vrlo je teško biti vizionar u ovo doba – naglašava Rešetar.

VLASNICI PUTNIČKIH AGENCIJA Pratimo tržište i čekamo. Organizirani smo i žilavi, preživjet ćemo
Stanko Ljubić

Booking ovisi o mjerama
Predsjednik uprave putničke agencije Adria turistički servis Stanko Ljubić istaknuo je kako je booking trenutno nešto lošiji, ali da se ipak kreće.
Booking usporava ovisno o mjerama koje poduzimaju emitivne zemlje. Bookinga ima, ima i najava grupa, međutim, puno nam to ne znači jer situacija se prečesto mijenja. Trenutno je aktualan novi soj virusa pa i zemlje koje su mislile krenuti, ponovno se zatvaraju. Što se tiče bookinga on bi mogao biti i puno bolji ako bi se situacija poboljšala, a pogotovo sad kad je aktualno cjepivo. Avioprijevoznici i turoperatori jedva čekaju početi s poslom, to nam pokazuju informacije partnera. Naša agencija dio je šire grupacije MTS pa možemo stvari uspoređivati i globalno. I u Grčkoj, Španjolskoj i ostalim zemljama situacija je ista kao u Hrvatskoj. Aviokompanije su najavile letove, ali to nama puno ne znači. Što se tiče agencija, već je godinu dana prošlo, potpore koje država daje dobro nam dođu – ističe Ljubić te dodaje kako je agencijama jako važno zadržati zaposlenike.
— Posao će se sigurno pokrenuti, a mi naše ljude trebamo. U našoj agenciji nije bilo otpuštanja niti smanjivanja plaća. Prošla godina je bila takva da nitko nije ostvario neke prihode. Održali smo se i mislimo da se još možemo održati do lipnja i srpnja. Dio agencija iskoristio je kredite i sada treba tražiti nove izvore preživljavanja. Situacija nije jednostavna, ali organizirani smo i žilavi pa mislim da će sve biti dobro – iznio je Stanko Ljubić.

Voditelj prodaje putničke agencije Platanus Toni Šimunović istaknuo je kako je agencijama svaka pomoć države u koronakrizi dobrodošla.
— Naša tvrtka zadnju godinu spada u srednje poduzetnike pa ima veće kapitalne pričuve za ovakve trenutke tako da dosta dobro podnosimo situaciju. Svi smo u nekom iščekivanju. Mi imamo i Hotel Plat. Lani smo ostvarili 15 posto od 2019. što je jako mizerno, ali nadamo se da će ova sezona biti ipak nešto bolja zbog pronalaska cjepiva, a i određeni postotak ljudi je već prebolio koronu. Zato očekujemo bolje brojke u 2021. Ipak, svjesni smo da to neće biti ni blizu brojki na koje smo naviknuli. Za ovu sezonu očekujemo dosta last minute rezervacija, letovi se otkazuju ili su još neredovni. Očekujemo da ćemo iza Uskrsa moći imati neka preciznija očekivanja. Mi u Platanusu nismo otpuštali zaposle­nike. Nadamo se da ćemo zaposliti ove sezone veći broj radnika jer očekujemo veći booking – zaključio je Šimunović

Iz tiskanog izdanja Dulista od 27. siječnja 2021.

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist