Aktualno

[FOTO] Spuštanjem barjaka završena je 1049. Festa sv. Vlaha

Zvonjava crkvenih zvona točno u podne nagovijestila je ceremoniju zatvaranja 1049 Feste sv. Vlaha. Predvođena Dubrovačkim trombunjerima povorka festanjula i barjaktara stigla je s Pila preko Straduna do Parčeve crkve, gdje su se barjaci još jednom poklonili svetom Vlahu uz neizostavnu zvučnu kulisu trombuna.
Prigodne riječi uputio je rektor crkve sv. Vlaha don Hrvoje Katušić. Podsjetio je kako su ovogodišnji festanjuli, Ivica Đurđević Tomaš i Ivica Vrlić, svoj proglas Feste započeli riječima dum Antuna Liepopilia: ‘Sve je na svijetu nestalno i promjenjivo, ali je jedna stvar stalna i nepromjenjiva, a ta je: da će, dok traje Dubrovnik, trajati i neograničena ljubav Dubrovčana prema svome milomu i svetom Parcu’.
-Te riječi zapisane su povodom 1600 godina mučeničke smrti svetog Vlaha, 1916. u jeku Prvog svjetskog rata, kada zbog okolnosti koje su zadesile cijeli svijet nije bilo moguće održati vanjsku proslavu svetoga Vlaha – rekao je don Hrvoje dodavši kako ove godine obilježavamo 300. obljetnicu prijenosa svetačkih relikvija iz Dominikanaca u moćnik naše katedrale.
-I taj je događaj uzrokovan katastrofalnim potresom u 17. st. kad je srušena romanička katedrala, a i sama crkva sv. Vlaha na Gorici izgrađena je 1855. kao zavjet i zahvala Parcu za prestanak pandemije od kolere. Nismo prva generacija koja se susrela s izvanrednim okolnostima organizacije Feste, kroz tisuću godina povijesti štovanja našeg Parca bilo je više takvih situacija. Ono što trebamo jest sa zahvalnošću i divljenjem razmišljati o toj niti štovanja i ljubavi prema našem Parcu, koja se održala gotovo 1050 godina. Ove godine pandemija koja je pogodila cijeli svijet promijenila je mnogo toga u našim životima, mnogo onoga što smo smatrali i uzimali zdravo za gotovo. Naše odnose, običaje pa čak i tradiciju. Ono što smo mislili da se nikada neće mijenjati, ove godine smo iskusili da se moramo prilagođavati. Dragi štovatelji sv. Vlaha, dragi sugrađani i sugrađanke, ova godina nas potiče da se s onog izvanjskog usmjerimo na ono unutarnje, da prepoznamo da u vjeri, ljubavi i odanosti prema našem Parcu nije najvažnije ono izvanjsko već ono što nosimo u svojim srcima, najvažnije je ono kako vjernički živimo svoju ljubav prema Gospodinu i našem Parcu – rekao je među ostalim don Hrvoje.

Uz zvukove Himne našeg Parca festanjuli su sa standala uz crkvu spustili barjak sv. Vlaha čime je završena ovogodišnja Festa.

Pročitajte još

HOĆE LI NAM IMATI TKO ODRADITI SEZONU? ‘Prije smo po čistačicu morali u Makedoniju, a sada za radno mjesto dođe 70 prijava’

Maria Prkut

Od ponoći nove cijene goriva, benzin i LPG bi mogli pojeftiniti

Dulist

INVESTITOR ZATRAŽIO LOKACIJSKU DOZVOLU ZA INFRASTRUKTURU NA PREDJELU ‘VELIKI STOL’ Resort u Trstenome zapeo na cesti

Andrea Falkoni Račić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija