Grad

Vlahušić: Želimo izravne letove za New York, u Zimski festival uložit ćemo 12 milijuna kuna!

Vlahušić: Želimo izravne letove za New York, u Zimski festival uložit ćemo 12 milijuna kuna!

Direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Romana Vlašić rekla je u petak kako je od početka ove godine do danas bilo više od 180 tisuća dolazaka i 525 tisuća noćenja u Dubrovniku što je povećanje od devet, odnosno osam posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Na konferenciji za novinare povodom osvrta na turističku zimu, kao i planove iza ljetne sezone, Vlašić je istaknula kako su najbrojniji gosti i dalje iz Velike Britanije.
– Najbrojniji gosti su nam Britanci, potom domaći gosti, Nijemci, potom iz Francuske, SAD-a te Koreje, a trenutno je u Dubrovniku oko deset i pol tisuća gostiju. Gosti su do danas ostvarili 181 945 dolazaka što je povećanje od devet posto, a ostvarili su ukupno i 525 790 noćenja, što je povećanje od osam posto – rekla je Vlašić.
Ove godine u Dubrovniku ostvaren je značajan porast dolazaka u razdoblju od početka godine do kraja ožujka i to čak za 37 posto, dok je broj dolazaka veći za 35 posto.
– Imali smo 66 tisuća dolazaka i 170 tisuća noćenja. To se najvećim dijelom odnosi na Mercedesov program koji se tijekom ožujka održavao u Dubrovniku kao i na snimanje produkcije Lucas filma Star Wars – rekla je ona.
Prošle godine u studenom i prosincu zabilježen je porast dolazaka od jedan posto i porast noćenja od tri posto u odnosu na 2014. godinu, zaključila je.
Dubrovački gradonačelnik i predsjednik TZ grada Dubrovnika Andro Vlahušić, rekao je kako je prošli, drugi po redu Zimski festival bio veliki uspjeh, dok će onaj nadolazeći biti još i bolji.
– Za zimu 2016./2017. ćemo ostaviti sve ono što smo imali i prošli Zimski festival, ali ćemo pojačati sve dva puta. Proračun Festivala će biti 12 milijuna kuna, a sve skupa će početi 20. studenog i trajati do prve nedjelje iza blagdana sveta Tri kralja – rekao je Vlahušić.
Napomenuo je kako Doček Nove godine na Stradunu želi podignuti na međunarodnu razinu, a istaknuo i kako će tijekom zime postojati izravni letovi prema Rimu, Frankfurtu, Istanbulu, a u tijeku su pregovori i za London. Vlahušić je ustvrdio i kako je u posljednjih pet godina broj dolazaka turista iz SAD-a porastao tri puta zbog čega je želja Grada imati izravan let za New York.
– Cilj Grada Dubrovnika, a to ćemo tražiti i od Croatije Airlines, Ministarstva turizma i Ministarstva prometa je da se uspostavi sedam letova svaki tjedan na relaciji Frankfurt -Dubrovnik i četiri puta tjedno Bruxelles – Dubrovnik, kao i jeftine karte za Dubrovčane. Ako to nisu u stanju napraviti neka kažu koji je nacionalni razlog da ta tvrtka postoji. Također u visokoj fazi smo razgovora s više američkih avioprijevoznika i radimo na tome da se uvede izravni let New York – Dubrovnik dva puta tjedno – rekao je Vlahušić te zaključio i kako će se početkom lipnja susresti s predstavnicima nisko budžetnog avioprijevoznika Ryan Air i otvoriti i s njima pregovore.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist