Grad

Vlahušić: UNESCO je potvrdio moje ratove

Vlahušić: UNESCO je potvrdio moje ratove

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je u utorak kako su zaključci i preporuke iz UNESCO-vog izvješća po kojem je projekt golfa na Srđu prihvatljiv za kulturnu baštinu, potvrda njegovih napora u posljednjih sedam godina, i to prvenstveno kroz dva najveća rata – onaj o golfu na Srđu i protiv Društva prijatelja dubrovačke starine koje, kako kaže, ‘protuzakonito upravljaju zidinama’.
Na konferenciji za novinare Vlahušić se osvrnuo na zaključke UNESCO-vog ‘Izvješća o reaktivnoj promatračkoj misiji UNESCO-a i Icomosa-a Starom Gradu Dubrovniku, Hrvatska od 27. listopada do 1. studenog 2015.’ koje je objavljeno na njihovim stranicama, te napomenuo kako je njihova ocjena da projekt golfa na Srđu neće negativno utjecati na kulturnu baštinu.
– Zamislite da smo ga obili na referendumu jer utječe negativno na baštinu? Ne govorim o političkom aspektu jer je dio priče bio i oko toga da se htjelo da Srbi grade golf igralište na Ivanici, ali UNESCO smatra kako nema prepreka projektu uz dva uvjeta koja su ispunjena – rekao je Vlahušić te dodao kako je ta organizacija dala nekoliko bitnih preporuka.
– Oni ističu kako treba proširiti zaštitnu zonu povijesne jezgre na način da se to proširi na cijele padine Srđa, na područje između otoka Lokruma i Grada kao i morski pojas od parka Gradac prema moru. Nema gradnje iznad magistrale, a mi ćemo izmijeniti prostorne planove sukladno ovim preporukama. UNESCO kaže i kako ne postoji Plan upravljanja povijesnom jezgrom, te napominju kako on ne smije biti izraz želja civilnog društva i lokalne samouprave, nego kako se on može donijeti nakon što Vlada prethodno promijeni zakon i proglasi takve planove, ne samo za Dubrovnik, obaveznim dokumentima – rekao je Vlahušić.
Dubrovački gradonačelnik je napomenuo kako UNESCO ističe da se mora zaustaviti projekt ‘Bosanka 2’, a napominje i kako zaključuju da Društvo prijatelja dubrovačke starine prilikom obnove spomeničke kulture ne koristi odgovarajuće materijale.
– To je napisala izvršna direktorica UNESCO-a, a s time se može netko složiti ili ne složiti. Ovo je potvrda i jedno ozbiljno upozorenje na koji način Grad Dubrovnik, Ministarstvo kulture i Društvo prijatelja dubrovačke starine trebaju pristupiti novom ugovoru. Plan upravljanja mora sadržavati i Plan gospodarenja – rekao je Vlahušić te dodao kako su prijave koje su protiv njega podnijele lista Srđ je Grad i Društvo arhitekata Dubrovnik te još neke udruge, imale za cilj pokazati kako on protežira golf na uštrb kulturne baštine.
– Htjeli su pokazati kako je moj rat s DPDS-om pogrešan. UNESCO kaže nešto potpuno drugačije. Ja ne mogu dobiti bolju potvrdu. Hrvatski sudovi imaju hrvatske načine, Društvo prijatelja dubrovačke starine može lagati i lažno svjedočiti u Hrvatskoj, ali međunarodno je ovo službeno objava UNESCO-a. Teško da je netko zadovoljniji od mene – rekao je on te dodao kako su zidine dane na upravljanje DPDS-u 1999. godine ”protivno svim zakonima koji su tada vrijedili”.
Upitan od strane novinara, ako je uvjeren u svoje tvrdnje zašto nije podigao tužbu na Upravnom sudu, Vlahušić je odgovorio kako to nije napravio ”zbog toga što je on prošao hrvatsko pravosuđe”.
– Između pravosuđa i stava UNESCO-a, za mene je UNESCO znatno važniji nego netko tko je priznao lažno svjedočenje kao dokaz. Da vidim tko će ići protiv ovakvog mišljenja kada ga uputimo i na Hrvatski Sabor i jedinice lokalne samouprave – rekao je on.
UNESCO u svom izvješću navodi i kako Orlandov stup na Stradunu zahtijeva hitnu obnovu, te kako se zabranjuje izgradnja pristana na predjelu Lazareta.
– UNESCO je rekao i kako dnevno ne smije biti više od osam tisuća ljudi u povijesnoj jezgri, a pozdravljaju i izgradnju terminala u Gružu kako bi se bolje upravljalo brodovima na kružnim putovanjima. Mi ove godine imamo samo nekoliko dana s više od osam tisuća posjetitelja s kružnih putovanja – rekao je Vlahušić te dodao kako bi se povijesna jezgra trebala rasteretiti sadržajima, ali i noćnim razgledavanjem zidina.
UNESCO u svom izvješću navodi i kako je potrebno napraviti Plan evakuacije, a izrazili su i zabrinutost zbog mogućnosti od potresa.
– Oni izrijekom kažu kako u Gradu ne smije biti više od osam tisuća posjetitelja, a to vrijedi i za primjerice Novu godinu u povijesnoj jezgri i ostala događanja – rekao je on te dodao kako Grad ne mora prihvatiti ovo izvješće, ali ni ‘ne mora biti zaštićeni spomenik UNESCO-a’.
– Mi moramo prilagoditi promet oko povijesne jezgre, broj stolova u Gradu, prostorne planove – zaključio je on.

Pročitajte još

Asfaltira se Ulica Marina Kneževića u Novoj Mokošici

Dulist

Dva nova kombija u Libertasu

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović