Aktualno

Vlahušić obišao probijene požarne puteve

Vlahušić obišao probijene požarne puteve

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić sa suradnicima i vatrogasnim zapovjednicima obišao je protupožarne putove Sustjepan – Golubov kamen i nedavno probijeni Osojnik – Ljubač, a potom se u Gornjim selima sastao s predstavnicima Mjesnih odbora i mještanima.

Pod zapovjedništvom Stjepka Krilanovića, zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Dubrovačkih vatrogasaca te Antuna Grčića, zapovjednika Vatrogasne zajednice Dubrovnik, čiste se i održavaju protupožarni putovi na području Grada.

Sustjepan – Golubov kamen prva je crta obrane dubrovačkog zaleđa od požara na kojoj su postavljeni i rezervoari s vodom na nekoliko lokacija u slučaju nemogućnosti prolaska vatrogasnih cisterni. Na Golubovu kamenu postavljena je i kamera koja nadzire cijelu Mokošicu i Rijeku dubrovačku.

Nanovo probijeni protupožarni put Osojnik – Ljubač dug je tri kilometra, a za vrijeme sezone požara vatrogascima će biti od velikog značaja.
– Ovaj zajednički obilazak organiziran je kako bismo utvrdili koliko dodatnih sredstva možemo uložiti u održavanje i probijanje putova – istaknuo je zapovjednik Grčić.

Dijelom današnjeg protupožarnog puta Sustjepan – Golubov kamen nekoć je prolazila željeznica, a zahvaljujući radu i trudu vatrogasaca ta je dionica danas u jako dobrom stanju te će postavljanjem zaštitnih ograda za koje su u gradskom Proračunu već osigurana sredstva, postati sigurna pješačka i biciklistička  staza.

U Proračunu je osiguran novac i za uređenje starog dubrovačkog vodovoda iz 1428. godine od Šumeta do Nuncijate, te je ishođena lokacijska dozvola za protupožarnu šetnicu dugu oko 10 kilometara od Nuncijate do serpentina prema Golubovu kamenu.
– U budućnosti bi ovo neiskorišteno bogatstvo pješačkih staza i prirode trebalo postati neizostavan dio turističke i razvojne slike Grada Dubrovnika – zaključio je gradonačelnik Vlahušić.

Došavši u Gornja sela, gradonačelnik se u Kliševu sastao s predstavnicima mjesnog odbora te s njima razgovarao o radovima na mjesnoj vodovodnoj mreži te projektu izgradnje glavnog, magistralnog cjevovoda, investicije Grada i Vodovoda teške 30 milijuna kuna za koji je raspisan natječaj.

Kliševo je četvrto selo, nakon Ljupča, Riđice i Mravinjca koje će dobiti mjesnu mrežu, a projekt izgradnje glavnog cjevovoda obuhvaća izgradnju vodosprema Gromača, Mravinjac i Orašac te crpnih stanica Mrčevo i Orašac, na koje će se potom spajati novoizgrađene mjesne mreže.

Gradonačelnik je s mještanima razgovarao i o drugim, manjim projektima čijim bi se ostvarenjem poboljšala kvaliteta života u Gornjim selima. Kao krajnji cilj naglašena je potreba za izgradnjom Primorske ceste preko Primorja, Osojnika pa do Mosta, koja bi Gornja sela Orašca približila Gradu Dubrovniku.

Pročitajte još

Kakvo nas ljeto očekuje?

Dulist

ZBOG RADOVA Dio ulica danas bez vode, na snazi i privremena prometna regulacija

Dulist

Dubrovačke balerine na međunarodnom natjecanju postigle izvrsne rezultate

Dulist