Aktualno

Vlaho Đurković prepušta funkciju počasnog konzula sinu: Nove mogućnosti za suradnju između Hrvatske i Danske

dansko veleposlanstvo odlikovanje djurkovic6

Tomislav Đurković novi je počasni konzul Kraljevine Danske u Dubrovniku. Svečanost imenovanja održat će se u petak 7. srpnja u hotelu Grand Vila Argentina.

Na poziciju počasnog konzula dolazi nakon oca Vlaha Đurkovića koji je tu dužnost obnašao 12 godina.

– Nepisano pravilo danske Vlade je da konzuli sa otprilike 70 godina odlaze u mirovinu. Tako je prema preporuci Veleposlanstva, odnosno kraljice Danske, prihvaćena kandidatura moga sina Tomislava Đurkovića koji će naslijediti tu funkciju – rekao je za DuList Vlaho Đurković.

– Za sebe mogu reći da sam se trudio koliko sam znao i umio i koliko su mogućnosti Dubrovnika dozvoljavale da promoviramo Dansku kao državu, ali i kao gospodarsku silu po nekim znanjima. Naravno, trudili smo se i biti na pomoć danskim državljanima koji su bili u bilo kakvoj nevolji u Dubrovniku. Tu je bilo slučajeva poput gubitka nekih dokumenata, ali nažalost i slučajeva kriminala i sl. Nije sve uvijek ni lijepo, ali moj moto je bio da je konzul osoba koja bi trebala biti na raspolaganju 24 sata dnevno – naveo je te dodao da se uvijek može više i da su određeni događaji, poput pandemije, ponekad limitirali rad.

– Mislim da sam u okolnostima u kojima sam bio dao najbolje što sam znao – rekao je.

Na upit o tome što očekuje od nasljednika Vlaho Đurković navodi da je Tomislav Đurković kao arhitekt dobar izbor za suradnju između dviju zemalja. – Danska je jedna od velesila u području arhitekture. Na kraju krajeva, Kopenhagen je proglašen svjetskom prijestolnicom arhitekture. Pružaju se također velike mogućnosti u transferu znanja u području održive i zelene energije – zaključio je.

Izvor fotografija: Veleposlanstvo Kraljevine Danske [Veleposlanik Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj Nj.E. Ole Henrik Frijs-Madsen i dosadašnji počasni konzul Kraljevine Danske u Dubrovniku Vlaho Đurković tijekom odlikovanja ordenom viteza od Dannebroga]

Pročitajte još

9 besplatnih radionica kroz u CDMO Dubrovnik

Dulist

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

MORE U DUBROVNIKU NA 29.7 STUPNJEVA Novi hrvatski rekord

Dulist