Politika

Vlahinić: Zna se tko kliče “Vozi Miško!”

Vlahinić: Zna se tko kliče "Vozi Miško!"

Na izlaganju gradonačelnika Andra Vlahušića za razdoblje srpanj – prosinac 2012. godine, prvi se za riječ javio Teo Andrić.

– Reagan je bio glumac pa predsjednik. Nakon političke karijere Vi možete slobodno u glumce, vrhunski ste spiner, angažirat ću vas na idućim izborima da radite za mene. Kao da ništa nismo radili u odnosu na vas! Hvala Bogu da narod, a i mi, nemamo kratko pamćenje. Obećanje pa odustanjanje, poput Cinestara, holdinga u kulturi, muzeja Guggenheim, muzeja Domovinskog rata, nove dvorana u Gospinom polju, centra i savjetovališta za mlade, besplatne pravne pomoći braniteljima, braniteljskih savjeta, crkve sv. Nikole na Srđu, ljudskog centra s centrom za umirovljenike, doma u Gružu, holdinga komunalnih poduzeća, referenduma, nove garaže i poslovnog centra, brze ceste Čilipi-Dubrovnik. Ljudi, sebi sam dosadio, a ima još dvije stranice! – zaustavio se Andrić.
Vlahušić mu je odgovorio kako Grad jest financirao Cinestar, kolegij ravnatelja u kulturi sastaje se često, ne odustaje se od Guggenheima, a 'želimo biti prvi grad kulture i otvoriti muzej suvremene umjetnosti'.
– U projektu smo za dvoranu  i stadion. Za projekt crkve sv. Nikole, o tome će odrediti Crkva. Nađite bolje argumente da ljudi povjeruju da nisam nešto napravio. Megdan je tu, Vlahušić i Andrić…. – zaključio je gradonačelnik.
– Mi smo fina gospoda, nije megdan nego sučeljavanje! – ispravio ga je Andrić.
Gradski vijećnik Marinko Vlahinić kazao je kako više vjeruje svojim očima nego gradonačelniku.
– Svi privatni ratovi i afere, sami ste ih inicirali. A šteta je uvijek bila veća od koristi za građane Dubrovnika. Došli smo do posljednjeg proljeća vašeg mandata. Vaša krilatica da smo najveće gradilište, nije istina, samo tako izgleda, a građani su taoci katastrofalne neograniziranosti. Nogostup nije prioritet. Čest ste gost ili domaćin na gradilištima, u ležernom izdanju, ali sa zebnjom u srcu očekujete da građani zaborave na tri godine ničega i uz prisustvo medija obilazite gradilišta. Ponašate se kao da ne trošite proračunski novac, napravili ste malo, a potrošili mnogo. Koalicija je popucala po šavovima i ispala neuspješan eksperiment. Vođeni ste samo profitom, a zajednica grada vam je nepoznanica. A tko je u našem gradu Miško iz kultnog filma 'Tko to tamo peva?' koji s povezom na očima vozi stari autobus, i tko je klicao 'Vozi miško!', nije potrebno napominjati! – zaključio je Vlahinić.

Sanja Putica gradonačelniku je rekla kako nitko nijetražio predizborni pamflet.
– Ovo je samo trebalo biti izvješće od srpnja do prosinca. Vi ste spomenuli i druge gradske firme, dom umirovljenika. Ne može se, kažete, izdati bez dozvole susjeda, i da groblje Dubac napreduje prema dinamičkom planu. Razne aktivnosti zahtijevaju još najmanje dvije godine odgode. Ovo izvješće samo je vaš predizborni pamflet – kazala je Putica.
Vlahušić joj je odgovorio kako Sanitat kreditom HBOR-a radi ribarnicu koja će biti najbolja.
– Okrenite se iza sebe, točka groblja Dubac je na dnevnom redu i pogledajte danas popodne, moći ćete rezervirati grobno mjesto, vi vijećnici – rekao je Vlahušić.

Dubravka Marunčić izvješće je nazvala primjerom 'vrhunske šlampavosti i neuvažavanja grada kojeg se vodi, samo još jedno u nizu vaših šlampavih materijala'.
– Zbilja andersenovski radite. Projekt 50+ spominjete kako je krenuo, kako su već zaposleni, a mi tek danas donosimo odluku. Ostali dokumenti nose greške dokumenata iz 2011. godine, i riješenih 59 predmeta – rekla je Marunčić.
No njene riječi, koje Vlahušić nije doslovno niti slušao, već se povukao u vijećničke klupe te joj čak i u jednom trenutku okrenuo leđa, u jednom trenu imale su odjeka. Kada mu je Marunčić uputila riječi – Dosadni ste i vrijeme vam je za ić'! gradonačelnik se čak i zacrvenio.

Dubravka Šuica gradonačelniku je poručila kako bi mu mandat trebao trajati 20, a ne četiri godine koliko traje i koji je istekao.
– Izgubili ste se u prve tri i po godine. Vrijeme protiče, a vi pretvarate grad u gradilište kako biste se opravdali, imate turneju po gradilištima, pokušavate preko utjecajnih portala doći do svačije kuće i uvjeriti ljude da vi to stvarno radite. No nema ni novih vrtića, ni jedne nove škole, ni vodovoda, ni dvorane, ni lapadskog igrališta, ni marine, ni veza, ni garaže, ni jednog novog muzeja, ima doduše ambulanta koja nije proradila, niti jednog novog stana, šetnice, niti jedan konkretan i opipljiv projekt. Ne može se čovjek ophoditi time da se osvrće na protivnika. Građani će 19. svibnja vrlo trezveno reagirati – poručila mu je Šuica.

Marija Delija pohvalila je dva Vlahušićeva kružna toka.
– A ove stvari koje ste vi počeli, možda završim ja ili netko u novom mandatu. Koliko je bilo stanje zaduženosti i kako samo pričate o prihodima i sve se svodi na to, je li vam poznato ukupno vaše zaduženje? Znate li koji grad ima naplatu parkinga od 0-24? – pitala je gradonačelnika Delija, a Antun Pravedan želio je replicirati Šuici.
– Nakon oporbe koja o svemu govori negativno, morao sam se javiti. Što je sve laž od ovoga, ili su građani ćoravi pa ne vide? Nadam se da će i u novom gradskom vijeću biti mnogi od vas – kazao je Pravedan.
Izvještaj gradonačelnika za drugu polovicu 2012. godinu prihvaćen je većinom glasova, s time da su vijećnici HDZ-a bili protiv.

Pročitajte još

Maro Kristić javno postavio niz pitanja o turizmu i Turističkoj zajednici grada Dubrovnika

Dulist

UHIĆEN BIVŠI POMOĆNIK NINE OBULJEN Davor Trupković prihvatio mito od 39 tisuća eura i Apple Watch

Dulist

Andro Vlahušić: Kako smo izgubili Grad?

Dulist