Aktualno

Vladi prijete tužbe sindikata

Vladi prijete tužbe sindikata

Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta poručio je u Dnevniku 3 HTV-a kako su moguće tužbe pojedinih sindikata protiv Vladine odluke o tropostotnom rezanju plaća u javnim službama. Smatra kako je ova odluka trebala doći još u siječnju 2012. te kako je Vlada izgubila vrijeme.

– Smanjenje plaća je najjednostavniji način ako Vlada nije spremna na reforme – ističe Lovrinčević, koji predviđa kako će ove godine BDP pasti za jedan posto, a standard građana za dva do tri posto.

– Ove mjere produbit će pad osobne potrošnje – ustvrdio je dodavši kako je vladin koncept javnih poduzeća kao nositelja investicija potpuno promašen. Jedino pozitivno je skori ulazak u Europsku uniju, ali ipak ističe kako Vlada ima problema s kompetencijom u gospodarskom sektoru.
– Ovo što Vlada radi je vraćanje loptice unatrag – smatra Lovrinčević.

Limitiranje minusa na tekućem računu na visinu jedne plaće ništa ne mijenja, građani će možda drugačijim kreditiranjem imati jedan posto niže kamate, ali puno manju fleksibilnost. Naglašava da Linićeva odluka bitno zadire u suverenitet ekonomskih subjekata, tj. građana.

– To je prelijevanje jednog oblika kredita u drugi. Pretjerana potrošnja nije danas problem, to je bio od 2005. do 2007. – pojasnio je Lovrinčević. 

Pročitajte još

[FOTO] OBILAZAK CESTE ZA BOSANKU Franković najavio: Uskoro sastanak s konzervatorima oko lijevog skretača!

Dulist

NA TRAGU GRADONAČELNIKOVIH OPTUŽBI Milijunski penali Zračnoj luci! Je li bilo i pljačke?

Napustio nas je glazbenik i profesor Eduard Edi Marčić

Dulist