AktualnoUrednički izbor

VK JUG NA DAR DOBIO SVOJU SLIKOVNICU Priča o ježu jugašu oduševit će najmlađe, ali i one nešto malo starije!

jez jugas barbara durasovic iris lobas kukavicic

Priča o ježu jugašu novo je ukoričeno izdanje DuLista! Riječ je o slikovnici o najtrofejnijem hrvatskom sportskom kolektivu Vaterpolskom klubu Jug Adriatic osiguranje, koja uz hrvatsko izdanje dolazi prevedena i na engleski jezik pa će zgode uvijek mladog, ali ponosnog stogodišnjaka u priči za najmlađe, vjerujemo, izaći i izvan granica Hrvatske. Sama ideja o slikovnici nije došla slučajno. DuList je još prije dvije godine uspješno zakoračio u svijet izdavaštva knjiga. Za nama su već četiri izdanja.

Jež pripovijeda Jugovu priču, on je glavni junak slikovnice. Jer, priznat ćete, tko bi to uopće bolje napravio od njega!? Slikovnicu je napisala Barbara Đurasović, a ilustrirala Iris Lobaš Kukavičić

— Kada sam planirala kojom knjigom ćemo obilježiti ovu, 2023. godinu jednostavno se nametnuo Jug! Zašto? Najtrofejnija hrvatska momčad, sa čak 69 osvojenih trofeja u svojoj povijesti, VK Jug Adriatic osiguranje baš u prosincu ove godine slavi svoj 100. jubilej. Punih stotinu godina u kontinuitetu vaterpolisti Juga žive s gradom i uz grad, postali su dio identiteta Dubrovnika, a znajući da se velika proslava sprema za lipanj 2024., kada klub obilježava stogodišnjicu od prve odigrane utakmice u Portu, smatrala sam da bi bilo lijepo čestitku i DuListov dar uputiti klubu baš za njegov rođendan u prosincu – ispričala je glavna urednica DuLista Barbara Đurasović, koja je ujedno i napisala ‘Priču o ježu jugašu’.

Jež je uz ekipu i u pobjedama i u porazima
Kako među knjigama za najmlađe na hrvatskom tržištu ne postoje one o sportskim uspjesima jednog kluba odluka je bila jednostavna. Izdat ćemo slikovnicu! Nije joj bilo teško napisati priču o Jugu. Izvrsna podloga je već postojala. Naime, prije pet godina klub je izdao veliku klupsku monografiju ‘5 do 100’, autora Željana Konsua.

— U knjizi su iznesene sve činjenice, rezultati, uspjesi, trofeji, ali i porazi. Ja sam povijest i sportske uspjehe najbolje hrvatske momčadi sažela i prilagodila djeci. Listajući Jugovu monografiju spontano sam skicirala ježa. Tu se rodila ideja da upravo on, jež pripovijeda Jugovu priču, da on bude glavni junak slikovnice. Jer, priznat ćete, tko bi to uopće bolje napravio od njega!?

-Bodlje, naočale, sve sam imala u glavi, zamišljala sam kako mu baš te bodlje od stresa lete na sve strane dok momčad igra neku tešku utakmicu, kako slavi s ekipom kad pobjeđuju, kako se penje na ‘krov Europe’ kad su 1980. jugaši prvi put osvojili Ligu prvaka u Kuparima, ili onda kad su 2016. zasjeli na europski tron u mađarskoj prijestolnici… – priča Barbara, dodajući kako se nada da je njen jež uspio ispričati i onu mnogo važniju priču od nizanja samih pobjeda i trofeja. Priču o ljubavi, zajedništvu, ponosu, trudu, odricanju, roditeljima koji vode svoju djecu na tribine, prate ih na prve treninge, tradiciji, gradu, jer, naglašava autorica slikovnice – sve je to Jug.

Iris i ‘njeni vaterpolisti’
Pozvati Iris Lobaš Kukavičić da ‘oživi’ ježa i svojim prepoznatljivom umjetničkim potpisom ilustrira stranice slikovnice za Barbaru je bio sasvim logičan izbor. DuList i Iris već su ranije sudjelovali u zajedničkim projektima pa se dubrovačka akademska umjetnica nije dugo premišljala.

— Veza vaterpola i mene je vrlo spontana i zapravo nije mi potpuno jasna, ali jednostavno se dogodila. Moja prva izložba / instalacija izložena u galeriji Ranjina 2001. bila je vezana upravo za vaterpolo. Mene kao kiparicu zanimao je pokret tijela u vodi, a kako je Jug upravo te godine osvajao titulu prvaka Europe, Grad je bio u euforiji, odlučila sam galerijski prostor pretvoriti u bazen s levitirajućim figurama čiji pokret asocira na vaterpolo igru i zvučnom kulisom glasnog navijanja publike u pozadini. Danas je taj rad izložen u Zračnoj luci Dubrovnik, a sve moje skulpture koje su nastajale tijekom godina, bez obzira na motiv zvale su se ‘oni tvoji vaterpolisti’. Ljudi su me jednostavno počeli povezivati s vaterpolom što je vremenom postalo normalo, čak i meni koja zapravo ne znam niti osnovna pravila igre osim da je cilj postići što više golova – ispričala je Iris Lobaš Kukavičić.

jez jugas

Nakon ‘onih njenih vaterpolista’ uslijedio je poziv uprave Juga za dizajn sportske opreme. Nije, priznat će, imala puno iskustva s dizajnom, pogotovo ne sportske opreme, međutim prihvatila je izazov jer ipak reći će: riječ je o ‘mojim’ vaterpolistima. Bila je to izvrsna suradnja povezivanja sporta i umjetnosti. A onda je je stigao Barbarin poziv.

Ilustrirati povijest kluba – velika odgovornost
— Ilustracija slikovnica me oduvijek privlačila, ali zapravo se nikad prije nisam upustila u tu avanturu. Barbarina ideja je postavila za mene novi izazov, u trenutku kad sam bila dosta okupirana realizacijom nekih drugih projekata, međutim, zar da odbijem suradnju vezanu za Jug???

Dok listam stranice svježe tiskane slikovnice zaista mi je drago da sam prihvatila izazov. Moram priznati da je proces bio zabavan, pomalo i zahtjevan, trudile se jesmo, a sada je na čitateljima da ocijene jesmo li kroz avanture našega ježa uspjele približiti bogatu povijest najtrofejnijeg kluba u Hrvatskoj najmlađoj, ali i onoj malo starijoj publici. 100 godina postojanja jednog kluba zaista nije mala stvar, Jug je institucija Grada i ja sam osjećala veliku odgovornost ilustrirajući povijesne trenutke kluba vrijedne divljenja. Tolike su generacije prošle kroz klub, generacije očeva i sinova, svaka je ostavila za sobom ne samo impresivne rezultate nego i ponos koji se može osjetiti kroz avanture našega ježa jugaša – rekla je Iris Lobaš Kukavičić.

U petak svi u Lazarete na promociju!
Slikovnica za djecu, a vjerujemo da će u njoj uživati i ona nešto malo veća djeca, o jednom sportskom klubu prva je takva u Hrvatskoj. Važno je spomenuti kako se ovom ženskom dvojcu pridružio i Filip Krenus, istaknuti prevoditelj i glumac koji je ježevu priču preveo na engleski jezik. Tako će se od petka, 1. prosinca u našim knjižarama moći kupiti i slikovnica The Tale of Jug the Urchin.

— Za kraj možemo samo pozvati sve sugrađane da nam se pridruže na promociji slikovnice, u petak, 8. prosinca u Lazaretima u 18 sati kako bismo ih upoznale s našim glavnim junakom, ježom jugašem koji će nam ispričati sve ‘pustolovine’ najtrofejnijeg kluba u Hrvatskoj!!! – istaknule su Barbara i Iris.

Vidimo se u Lazaretima!

Pročitajte još

9 besplatnih radionica kroz u CDMO Dubrovnik

Dulist

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

MORE U DUBROVNIKU NA 29.7 STUPNJEVA Novi hrvatski rekord

Dulist