Aktualno

Vjetar u leđa projektu Dubac

Krajem prošlog tjedna Hrvatski sabor nakon 14 godina donio je izmjene i dopune Zakona o grobljima,

prema kojima se predviđa mogućnost izgradnje objekata poput krematorija ili mrtvačnice i izvan ograde groblja.
 
PREPREKE U PROVEDBI

– Po inicijativi mnogih tijela lokalne samouprave prema Ministarstvu potrebno je bilo ukloniti prepreke u provedbi samog zakona, prije svega zbog nedostatka prostora, lokacijskih uvjeta, konfiguracije terena i neuređenih imovinsko-pravnih odnosa. Otklanjanjem tih prepreka omogućila bi se lakša provedba i dosadašnjih odredbi, ne samo novih – objašnjava saborska zastupnica i zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić, koja je tijekom rasprave u Saboru naglasila kako, osim odredbe o gradnji objekata izvan ograde groblja, postoje još mnoga pitanja koja onemogućuju provedbu Zakona, točnije samu realizaciju projekta groblja, misleći pritom na projekt groblja Dubac kojeg Grad Dubrovnik izvodi u suradnji sa susjednom Općinom Župa dubrovačka.

Naime, Šimac Bonačić najavila je kako će u idućim izmjenama Zakona o grobljima, koji se planiraju uskoro, podnijeti prijedlog koji bi trebao pomoći i projektu Dubac.
 
RJEŠENJE ZA IDUĆIH 100 GODINA
 
– Po postojećem zakonu groblje je definirano kao objekt u vlasništvu lokalne samouprave na čijem se području nalazi. Po tome je isključena mogućnost imati u vlasništvu groblje na području druge jedinice lokalne samouprave, što bi u slučaju Dupca bio slučaj. Stoga sam tražila da se osnovnoj definiciji groblja doda još jedan stavak, da groblja iznimno mogu biti u vlasništvu dviju ili više jedinica lokalne samouprave, bez obzira na kojem se području nalaze. To je problem i drugih gradova, ne samo Dubrovnika – kazala je Šimac Bonačić.

Takva odredba bi u slučaju groblja Dubac riješila problem groblja za idućih sto godina. Šimac Bonačić očekuje kako će njen prijedlog biti uvršten u iduće izmjene i dopune, jer, osim njenog, postoji još nekoliko prijedloga za doradu zakona.

Inače, kaže Šimac Bonačić, projekt groblja Dubac ide svojim tokom. Na redu je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, a donošenje novih izmjena spomenutog zakona sigurno će osigurati veći manevarski prostor za provedbu idućih etapa realizacije ovog za Dubrovčane i Župljane krucijalnog projekta.
 

Pročitajte još

NACIONALNI PARK MLJET Osigurano 800 sadnica autohtonih sorti vinove loze

Dulist

Predstavnici TZ-a grada Dubrovnika u Luksemburgu

Dulist

Prosječna svećenička plaća raste na 1000 eura, biskupska na 1640 eura

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija