Kultura

Vita Grimani i Antun Pendo pobjednici ‘Amora u knjižnici’

Pobjednici ‘Amora u knjižnici’ su Vita Grimani i Antun Pendo.

Ususret Valentinovu, Dubrovačke knjižnice su treću godinu za redom raspisale natječaj za najljepšu ljubavnu pjesmu ‘Amor u knjižnici’ među osnovnim i srednjim školama s dubrovačkog područja, koji se u petka prvi put održao virtualno preko Zoom aplikacije. Pobjednici su učenica 8. razreda OŠ Montovjerna, Vita Grimani, s pjesmom ‘Neostvarena ljubav’ pod mentorstvom profesorice Danijele Bubalo, te Antun Pendo, učenik 2. razreda Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića, s pjesmom ‘Ples zvonara’ pod mentorstvom profesorice Mirjane Žeravica.

U kategoriji ‘osnovne škole’, drugo mjesto pripalo je Antei Teslak, učenici 5. razreda OŠ Mokošica i njenoj pjesmi ‘Amor u knjižnici’ pod mentorstvom profesorice Ivane Obradović, dok je treće mjesto osvojila učenica 7. razreda OŠ Ivan Gundulić, Martina Lončar, s pjesmom ‘Govorim.. vičem.. sanjam..’ pod mentorstvom profesorice Maje Bezina Mišić.

U kategoriji ‘srednje škole’ na drugom mjestu je pjesma ”Skrivena” Karmen Knežić, učenice 4. razreda Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića pod mentorstvom profesorice Mirjane Žeravica, koja je ujedno zaslužna i za treće mjesto ove kategorije koje je pripalo učenici 3. razreda iste škole, Antoniji Bračun, i njenoj pjesmi ‘’Postoje ljubavi’’.

Ove godine pristigla su 22 rada, a o najboljima su odlučivali profesorica hrvatskoga jezika i spisateljica Staša Aras, profesorica hrvatskoga jezika i amaterska glumica Tajana Martić te spisateljica i knjižničarka Renata Zlatković. Moderatorica događanja bila je knjižničarka Katarina Palinić.

Aras se zahvalila svima na ovom iskustvu ‘slušanja i čitanja’ u kojoj su učenici pokazali ‘raspon motiva’, ‘nove svjetove i ideje’, ‘hrabrost i iskrenost’.

– Poezija je ljubav koja traje cijeloga života (…) vidjeti ljubav u svakodnevnim stvarima, vidjeti ju oko sebe i znati to predstaviti u nekom ritmu i slici, to je jako važna stvar, i odlično je da vi sami to možete čitati i prenijeti – poručila im je.

Svi sudionici osnovnih škola dobili su knjigu ‘Mitologija – enciklopedija starogrčkih bogova, čudovišta i smrtnika’, a srednjoškolci su nagrađeni knjigom ‘Velike ideje – književnost’. Također, dobili su i zahvalnice za sudjelovanje, a već tradicionalno profesorica Martić sastavila je zajedničku pjesmu od svih prijavljenih radova koju je na kraju pročitala Staša Aras.

POPIS SVIH UČENIKA KOJI SU SUDJELOVALI U PROGRAMU:

Toni Pavlović

Nika Matana

Romana Knežević

Antea Teslak

Dora Vuinac

Marta Kralj

Mia Lugonjić

Jelena Miladin

Maroje Šoletić

Lea Nikolić

Karmen Knežić

Antonija Bračun

Antun Pendo

Martina Lončar

Noemi Spremo

Karmen Tapalović

Kiara Biskup

Lamija Mešković

Davor Šoša

Borna Bjelopera

Marijana Marković

Vita Grimani

Pročitajte još

GLUMICA MARIJA ŠEGVIĆ ZA DULIST: U Dubrovniku između grada i kazališta je znak jednakosti

Iva Dedo

Dubrovački simfoničari otvorili novu koncertnu sezonu u Kneževu dvoru

Dulist

OTVORENA IZLOŽBA ‘NAPOLEONOVA CESTA U DALMACIJI’ S tih 500 kilometara tada makadamskog puta se i danas koristimo

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija