Aktualno

VIJESTI IZ CRNE GORE Milivoje Katnić, dobro poznat Cavtačanima, pod istragom za ratne zločine!

varina 47

Specijalno državno tužiteljstvo Crne Gore danas je donijelo nalog o provođenju istrage protiv Milivoja Katnića zbog postojanja sumnje da je izvršio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Objavila je to ova crnogorska institucija.

Inače, Milivoj Katnić, bivši je glavni specijalni tužitelj Crne Gore. Prvi put je izabran na to mjesto sredinom 2015., a reizabran 2020. Dužnost je obavljao do 2022. kada je otišao u mirovinu.

Njega se tereti da je u Cavtatu kao oficir JNA, između ostalog nečovječno postupao prema civilima.

-Naredbom se okrivljenom M.K. stavlja na teret da je, na području Hrvatske, Općina Konavle, Cavtat, kao oficir Jugoslavenske narodne armije (JNA), postupajući suprotno odredbama IV Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata i Dopunskog protokola uz Ženevske konvencije, nečovječno postupao prema pojedinim civilima hrvatske nacionalnosti, tako što ih je napadao, mučio, tjelesno povrjeđivao, te vrijeđao ljudsko dostojanstvo i vršio nasilje nad mentalnim blagostanjem istih”, navodi se u priopćenju Specijalnog državnog tužiteljstva Crne Gore.

Bivši logoraš iz Morinja, Metodije Prkačin, rekao je da je bivši glavni specijalni državni tužitelj Milivoje Katnić, dok je bio vojni sudac, vrijeđao, maltretirao i tukao muškarce hrvatske nacionalnosti koje su iz Dubrovnika za vrijeme ratnih događanja 90-ih dovođeni u Crnu Goru i logor u Morinju.

Odluka o provođenju istrage, donesena je nakon procjene prikupljenih dokaza koju su dostavila nadležna tijela Hrvatske. Naime, dokazi su pronađeni tijekom pretrage baze dokaznih materijala Tužiteljstva međunarodnog mehanizma za kaznene sudove.

Foto: Varina Jurica Turk

Pročitajte još

DOBROTVORNA AKCIJA Modnom revijom do suvremenog ultrazvuka za Dom zdravlja Dubrovnik

Dulist

KUZMA TOMAŠIĆ PUŠTEN IZ ISTRAŽNOG ZATVORA ‘Gospodinu iz Smokvice koji me prijavio – opraštam mu’

Dulist

OGRANIČENJE 80 – BEZ ZAUSTAVLJANJA! Tko se ‘igra’ s prometnom signalizacijom na Ilijinoj glavici?

Dulist