Kultura

VIDEO PREDAVANJE Slavica Stojan o 400. obljetnici predgovora i posvete Gundulićevih ‘Pjesni pokornijeh’

Povodom 400. obljetnice od nastanka predgovora i posvete Pjesni pokornijeh Ivana Gundulića premijerno će se u četvrtak 1. listopada 2020., u suradnji Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku i Dubrovačkih knjižnica, prikazati video projekcija predsjednice Ogranka prof. dr. sc. Slavice Stojan koja će govoriti o toj velikoj obljetnici i važnome djelu. Ovo događanje održat će se na trećem katu Znanstvene knjižnice Dubrovnik (Ul. Cvijete Zuzorić 4) s početkom u 12 sati. Osim što će se online proslaviti značajna obljetnica, ujedno će se na ovaj način gledateljima omogućiti i da vide ovo pjesničko djelo u tiskanom izdanju.

Dana 1. listopada navršava se 400. obljetnica nastanka predgovora i posvete Pjesni pokornijeh Ivana Gundulića. Toga dana najveći hrvatski epski pjesnik Ivan Gundulić dovršio je svoj slobodni prepjev biblijskih psalama i napisao predgovor posvetivši prepjeve prijatelju Marinu Marinovu Bona (1570-1621), o kojem se danas zna da je bio poklisar harača 1607. godine te vlasnik ljetnikovca u Batahovini. U ovom predgovoru koji nije obiman, nego naprotiv vrlo sažet, Gundulić je ipak donio veliki broj obavijesti o svom životu i stvaralaštvu o čemu se ne bi ništa znalo da ovaj predgovor s posvetom pjesnik nije napisao.

U mladosti, između 1610. i 1620. Gundulić je pisao melodrame koje je izrijekom naveo i kojih se potom odrekao kao ‘poroda od tmine’. Njihove naslove (Galatea, Dijana, Armida, Posvetilište ljuveno, Prozerpina ugrabljena od Plutona, Čerera, Kleopatra, Arijadna, Adon, Koraljka od Šira) naveo je sam pjesnik u predgovoru Pjesnima pokornima kralja Davida. Sačuvale su se samo Arijadna, Prozerpina ugrabljena, Dijana i Armida. Gundulić je melodrame stvarao na brzinu, očito za pirne potrebe koristeći talijanske melodramske predloške i tu njegov talent nije mogao doći do izražaja. Zbog toga je očito i sam bio nezadovoljan njihovim sadržajem i kvalitetom. Elementi opscenosti koje je vjerojatno unosio u te drame, što je bilo tipično za pirne dramske uradke, kasnije su ga kao zrelog književnika sigurno smetali. Zato je okrenuo novu stranicu svoga stvaralaštva i napisao slobodni prepjev, zapravo autentično pjesničko djelo Pjesni pokorne koje je objavljeno u Rimu 1621. godine, zajedno s Gundulićevom autorskom pjesmom na temu Božje veličine Od veličanstva Božjijeh koja se smatra najboljom Gundulićevom kraćom pjesmom. Prepoznato kao važno djelo, Pjesni su objavljene i u Veneciji 1630. te ponovno 1703. godine, potom u Dubrovniku 1828. u jeku ilirsko-preporodnih nastojanja.

400. obljetnica prvog izdanja bit će sljedeće 2021. godine. Znanstvena knjižnica Dubrovnik čuva izdanja Pjesni pokornijeh iz 1828., 1838. i 1847. godine koja će biti izložena u prostoru Znanstvene knjižnice tijekom video projekcije.

Pročitajte još

Miho Baće bit će direktor TUP-a: ‘Zanos je ogroman, sretan sam i počašćen!’

Dulist

100. OBLJETNICA Tematsko stručno vodstvo ‘Bukovčevi ateljei – Cavtat’ u Kući Bukovac

Dulist

Mlada pjesnikinja Lara Čustović predstavila svoju prvu zbirku ‘Posebno drugačija’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija