Aktualno

VIDEO: Otvorena Festa, golubice krenule na zapad i istok

VIDEO: Otvorena Festa, golubice krenule na zapad i istok

Puštanjem golubica i podizanjem barjaka svetog Vlaha na Orlandov stup svečano je ispred Crkve svetog Vlaha otvorena je Festa dubrovačkog nebeskog zaštitnika.

Ceremonija otvaranja Feste započela je okupljanjem gradskih barjaka od strane barjaka svetog Vlaha, a potom je ispred Parčeve crkve biskup dubrovački mons. Mate Uzinić čitao Laus, tradicionalni tekst kojim započinje otvaranje Feste.

 
Rektor Crkve svetog Vlaha don Toma Lučić čitao je čestitke i pozdrave koji su stigli sa svih strana, s mora, iz domovine i svijeta, a uslijedilo je prinošenje darova na blagoslov. Biskup dubrovački pustio je bijele golubice, simbole mira. Jedna je odletjela na zapad, a druga prema Crkvi svetoga Vlaha, zatim put istoka te se zaustavila na jednoj od dubrovačkih kupjerta.  A prema predaji odlete li prema Pločama bit će rata, a odlete li prema Crkvi Male braće bit će mir.

Podizanjem parčevog barjaka od strane ovogodišnjih festanjula Stijepa Braila i Antuna Skurića otvorena je 1041. Festa svetoga Vlaha.

– Gospođe i gospari! Sestre i braćo! Festu sv. Vlaha, 'dan ki dohodi jednom nami na godište, u ki slatkoj mi slobodi činimo ovdi svetilište!' ove godine slavimo u ozračju Godine vjere i nekoliko važnih obljetnica. Najprije su to 300. obljetnica ponovne izgradnje i stavljanja u upotrebu naše dubrovačke katedrale i s tim usko povezana 400. obljetnica rođenja i 330. obljetnica smrti svećenika i diplomata, graditelja naše katedrale i „obnovitelja našeg Grada i slobode“ Stjepana Gradića. Tu su zatim i dvije desete obljetnice: 10. obljetnica pohoda našem Gradu počasnog građanina našeg Grada bl. Ivana Pavla II., pape i s tim dolaskom povezana 10. obljetnica proglašenja blaženom najljepšeg cvijeta svetosti naše mjesne Crkve, bl. Marije od Propetog Isusa Petković – istaknuo je uvodno u svom pozdravnom govoru biskup Mate Uzinić istaknuvši i značaj samog Stjepana Gradića za duborvačku povijest.

– Drugi razlog zašto sam izabrao Stjepana Gradića i naglašavam ono 'svećenika', a ne sve ono drugo s čim se također kao njegovi sugrađani ponosimo, je zato da bih – uslijed svih rasprava koje se posljednjih mjeseci vode i kojima se Crkvu nerijetko proglašava parazitom koji se hrani na grbači ovoga naroda, iscrpljuje ga i indoktrinira – mogao svima, a osobito vjernicima koji su krajnje odredište svih naših poruka koje, kako kažu, šaljemo 'preko oltara' i kad ne govorimo s oltara, jasno poručiti da Crkva ono što je činila u Gradićevo vrijeme, nastavlja činiti i danas, dakako na nov način i prilagođeno današnjim okolnostima. Crkva nije protiv nikoga, nego je kao i u Gradićevo vrijeme stala i stoji uz svoj narod u obrani njegovih prava, zabrinuta za njegovo dobro i njegovu budućnost – dodao je biskup čestitavši okupljenom puku dubrovačkom Festu svetoga Vlaha.

– Pozdrav i hvala i sv. Vlahu, našem Parcu, za njegov zagovor u prošlosti, blizinu u sadašnjosti i uz molitvu za zagovor u budućnosti, da bi naša povezanost s njim i njegova povezanost s nama, za nas, naš grad i biskupiju, narod i Crkvu, do kraja svijeta ostala od svake koristi i napretka, 'kako ono i oće ako Bog da. Amen, da Bog da!' Živio sv. Vlaho!“ – zaključio je biskup.
 

Pročitajte još

20. ZLATNA PENKALA Bogati kulturni program uz dodjelu prestižnih nagrada za medijske djelatnike

Dulist

NAPUSTIO NAS JE PROFESOR ĐURO BENIĆ ‘Učionice je pretvarao u mjesta istinskog otkrivanja i rasta’

Dulist

[FOTO] OTVORENA CESTA DUBRAVICA-TRSTENO Franković najavio kako je cilj urediti i cestu do Majkova

Dulist