DuList IN

VIDEO Napravite Gladušinu pitu od jabuka s prhkim tijestom

VIDEO Napravite Gladušinu pitu od jabuka s prhkim tijestom

Nisam inače fan hladnih dana, ali neopisivo se veselim ranoj jeseni i njenim plodovima. Ako bi me pitali da vam opišem najljepši dan u prirodi, taj bi definitivno bio okupan onim žutim, crvenim i smeđim bojama jeseni. Kada bolje razmislim – što sam starija, sve više primjećujem čari svakog godišnjeg doba. Znači li to da starim?

Pripremila: Zrinka Zekulić

No, kako ovaj tekst ne bi prerastao u školski sastavak ‘Stigla je jesen’, samo ću kratko napisati: Jela bih jabuka, mandarina, šipaka i kestena dok mi ne dođe loše! A i ovu pitu od jabuke. Da sam imala još i sladoleda od vanilije…

Sastojci:

Tijesto:
250 g bijelog pirovog brašna
20 g brezinog šećera
prstohvat soli
80 ml maslinovog ulja (72 g)
60 g (ml) hladne vode

Nadjev za jabuke:
500 g jabuka
50 g kokosovog šećera (ako su jabuke slatke možete staviti i manje ili čak potpuno izostavite šećer)
1 žlica tapioke ili nekog drugog škroba
2 žličice cimeta
sok pola limuna
2 žlice amaretta (ili rum)

Postupak:
Povežite sastojke za tijesto i umijesite ga tako da se svi sastojci sjedine. Nemojte ga previše mijesiti kako ne bi postalo žilavo. Podijelite ga na dva dijela, svaki omotajte plastičnom folijom i stavite barem na 30 minuta u hladnjak.

Za to vrijeme pripremite jabuke. Narežite ih na ploškice (možete i naribati), dodajte šećer, škrob, cimet, sok limuna i Amaretto liker od badema (može i rum).

Jedan dio tijesta razvaljajte za podlogu i stavite u kalup promjera 20 cm. Utisnite dobro krajeve. Na tu podlogu dodajte jabuke bez soka koji su u međuvremenu ispustile.

Drugi dio tijesta razvaljajte i izrežite na trakice koje po želji rasporedite po tijestu. Spojite gornji i donji dio tijesta.

Premažite jednim jajem ili biljnim mlijekom i pospite kokosovim šećerom. Pecite na 170 stupnjeva C s ventilacijom dok kolač ne porumeni i dok se rub ne odvoji od kalupa (oko 40-45 minuta).

Pročitajte još

ČETVERODNEVNI FESTIVAL KRAJEM TRAVNJA Što donosi prvi ‘Župski pjat’?

Dulist

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist