Sport

VIDEO Kako je Orsanov ‘Dubrovnik’ slavio na Jadranskoj regati?

dubrovnik orsan01

Krstaš ‘Dubrovnik’ Jedriličarskog kluba Orsan prošlog je tjedna s kormilarom Tončijem Kordićem slavio pobjedu na osmom izdanju Jadranske regate, najduže i najzahtjevnije regate u Hrvatskoj, koja se jedrila na ruti Vis – Sveti Andrija – Palagruža – Vis u dužini 225 milja.

Orsanov brod trijumfirao je u svom prvom nastupu na ovoj regati s najboljim rezultatom po realnom vremenu (35 sati, 34 minute i 49 sekundi) te bio najbrži po ORC-u i IRC-u. Dubrovnik je prošao ciljem 42 sekunde brže od krstaša Ola (JK Marina Kaštela, kormilar Toni Bulaja Vepar), prošlogodišnjeg pobjednika, dok je treća bila Austria One (također JK Marina Kaštela). U pobjedničkoj posadi bili su Tonči Kordić, Denis Vukas, Dario Kulišić, Srđan Kurajica, Maro Kurajica i Srđan Žugović.

– Ovakve su regate jako naporne, mora se od početka do kraja jedriti oprezno i ozbiljno, sa što manje grešaka. Nastupili sve iskusni jedriličari i dobri regatijeri pa znate da morate ozbiljno jedriti i da nema mogućnosti za napraviti grešku jer ste izgubili. Vrijeme je bilo dosta promjenjivo, od slabog i jakog vjetra do razdoblja bez vjetra. Sreća pa nije bilo kiše i nevere. Kad je zapuhao, vjetar je bio ujednačen, povoljan za jedrenje. Bilo je to pravo muško jedrenje cijelo vrijeme – kazao je za DuList kormilar Tonči Kordić.

Kordić je posebno istaknuo jedrenje po noći, jer je ‘Dubrovnik’ od 21 sat do ranog jutra prošao tek desetak milja.
– Vjetar je u tom razdoblju mijenjao, čas bi zapuhao i mi bi mislili da smo se uputili i da će biti vjetra, a onda bi krenuo s druge strane. Mučili smo se šest ili sedam sati. Prognoza vremena je bila sasvim suprotna, južni vjetar je počeo puhati tek kad smo okrenuli Svetog Andriju. U početku, kad smo ujutro dobili vjetar, bio je čisti istočnjak, i izašli smo gotovo 30 milja od obale vani u traženju vjetra za kojeg su govorili da će zapuhati. A istočnjak nam je bio točno ‘u nos’, iz smjera Svetog Andrije. Ali kako je vrijeme išlo i kako se razdanjivalo, sve je više okretao da bi kasnije, kad smo već i prošli Svetog Andriju, počelo pravo jugo. I jugo smo imali sve do ulaza u cilj – prepričao je probleme Orsanovog broda na Jadranskoj regati kormilar Kordić.

– Od Svetog Andrije do Visa jedrili smo vrlo brzo, išlo se i preko 15 čvorova, na trenutke i niz val. Vrlo brzo smo to odradili – istaknuo je Kordić, koji je komentirao i nastup konkurentskog broda Ole iz Marine Kaštela.
– Ti brodovi su rađeni isključivo za oceanske regate i otvoreno more. Jako su brzi, veći su od nas, ali i traže puno vjetra. S Olom smo se najviše ‘zabavili’. Takvi brodovi nisu za mali vjetar – kazao nam je Kordić.

Član posade Denis Vukas regatu je ocijenio ‘najzahtjevnijom u Hrvatskoj’.
– Od samog starta smo cijelo vrijeme dobro jedrili, brod se ponašao odlično i podnio je sve stresove jako velikih valova i vjetra, a posada je bila vrhunska i sve je manovre odradila bez greške. Od početka do kraja smo imali vodeću poziciju, iskontrolirali regatu i pobijedili – istaknuo je Vukas, dodavši kako su najviše imali posla braneći poziciju od glavnog konkurenta Ole.

– To je klasa Open 40, brod rađen za takvu vrstu regata, dugih mora i velikih vjetrova. Nismo znali što očekivati u borbi s njima na ovako zahtjevnoj regati. Ali u svim smjerovima smo se dobro nosili s njima i odhrvali smo se. Stalno su nam bili blizu, skoro je bio fotofiniš – dodao je Vukas.

Vrijedi pritom napomenuti kako je krstaš ‘Dubrovnik’ prvi regatni brod napravljen u Hrvatskoj od njene samostalnosti, napravljen u brodogradilištu Enavigo, a u more porinut prošlog ljeta.

U 12 minuta i 44 sekunde videa koji je danas objavljen na Youtubeu mogu se prepoznati sve čari i ljepota jedrenja na predivnom ‘Dubrovniku’. Uživajte!

 

Pročitajte još

SVJETSKO PRVENSTVO U JUDU U ABU DHABIJU Nastupaju Petrunjela Pavić, Ivana Šutalo i Iva Oberan!

Dulist

JUGAŠI U FINALU EUROKUPA! Potopili španjolski Sabadell

Dulist

[FOTOGALERIJA] Vesela lica na Olimpijskom festivalu dječjih vrtića

Dulist