Aktualno

VIDEO/FOTO Zidine u mraku za planet Zemlju

VIDEO/FOTO Zidine u mraku za planet Zemlju

Dubrovnik se i ove godine uključio u globalnu akciju ‘Sat za planet Zemlju’ gašenjem tzv. akcentne rasvjete pa su tako na sat vremena zamračena sjeverna i zapadna strana zidina na potezu od tvrđave Revelin do tvrđave Bokar, kao i pročelje Gradske vijećnice i Kneževog dvora.

Ovu globalnu inicijativu pokrenuo je Svjetski fond za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature).

‘Sat za planet Zemlju’ započeo je 2007. godine u Sydneyu kao simboličan događaj gašenja svjetla, danas se obilježava u više od 180 država svijeta, a Hrvatska se pridružila 2009. godine.

Broj gradova sudionika raste svake godine. Tako je 2017. godine u akciji sudjelovalo 187 zemalja svijeta, više od 7000 gradova, a 3000 znamenitosti je na jedan sat utonulo u mrak.

Ove godine najmanje 82 hrvatska grada sudjelovala su u ovoj najvećoj volonterskoj inicijativi na svijetu. Osim naših zidina, u mraku se našla i Dioklecijanova palača u Splitu, Arena u Puli, zagrebačka katedrala, Medvedgrad i Zrinjevac u Zagrebu, Trsatska gradina i Korzo u Rijeci, zadarska Foša, osječka Tvrđa…

U svijetu su se zamračili opera u Sydneyu, Kremlj i Crveni trg u Moskvi, Crkva rođenja Isusova u Betlehemu, Eiffelov toranj, Akropola u Ateni, Coloseum u Rimu, Brandenburška vrata u Berlinu, londonski Big Ben, Empire State Building u New Yorku, slapovi Nijagare…

WWF kroz ovogodišnji ‘Sat za planet Zemlju’ (Earth Hour) želi istaknuti povezanost bioraznolikosti i klimatskih promjena. Sloganu ‘Connect2Earth’ WWF dodaje ‘Connect2Rivers’ i cijelu inicijativu usmjerava na zaštitu slatkovodnih ekosustava i važnih rijeka.

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist