Aktualno

[VIDEO] Pelješki most spojen do kraja kolovoza, automobilima bi se moglo već u ožujku 2022.

[VIDEO] Pelješki most spojen do kraja kolovoza, automobilima bi se moglo već u ožujku 2022.

Na gradilište Pelješkog mosta je došla posljednja pošiljka čelične konstrukcije. Kako stvari stoje do kraja kolovoza bit će spojen hrvatski teritorij – poručio je u četvrtak Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture prilikom posjete gradilištu najvažnijeg infrastrukturnog projekta u Hrvatskoj. Ondje, održana je koordinacija investitora i izvođača radova projekta ‘Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom’, kojoj su uz Butkovića s državnim tajnikom Josipom Bilaverom, nazočili župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić i zamjenik Joško Cebalo, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić sa suradnicima, kao i predstavnici izvođača – tvrtki Strabag i AVAX te CRBC te nadzora.

Kako je navedeno, spojeno je 80 posto konstrukcije, montirano je 48 od 60 zatega te će dovršenjem radova duljina mosta u kontinuitetu iznositi 2.400 metara. Nakon toga, objasnio je, slijedi priprema kolničkog zastora, asfaltiranja, postavljanja rasvjete…

– Izražavamo zadovoljstvo u svezi izvođača i investitora zahvaljujući kojima smo usprkos pandemiji koronavirusa u vrhuncu izvedbe cijelog projekta, dakle ne samo mosta, nego i pristupnih cesta. Ostale dionice – II. faza na kojoj radi Strabag predviđena je da budu dovršena do sredine srpnja, ali s obzirom na situaciju mogla bi biti i ranije. Kod III. i IV. faza koju izvodi grčki Avax je u početku bilo kašnjenja, no sada se ulovila dinamika. Materijal za čeličnu konstrukciju za vijadukt Prapratno i za most Ston je u brodogradilištu u Splitu i ona će sljedeći tjedan krenuti ovdje na samu montažu – rekao je Butković.

Također, istaknuo je, pred ugovaranjem je čvor Brijesta. Rok da na njemu budu dovršeni radovi je pak u ožujku sljedeće godine.

U ožujku 2022., s obzirom na to da su ugovorili izgradnju čvora Brijesta, iznio je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorića, mogao bi se preko mosta odvijati promet lakih vozila, odnosno osobnih automobila te kamiona do sedam i pol tona, i prije dovršetka pristupnih cesta. Međutim, tu će odluku donijeti sukladno stanju cijelog projekta i aspektima prometne sigurnosti koji će biti na snazi, a s obzirom na lokalnu cestu na koju bi se promet trebao priključiti.

– Veselimo se da će ovaj milenijski projekt, koji nije samo važan za Dubrovačko-neretvansku županiju koju spaja u jedinstvenu cjelinu već i za Republiku Hrvatsku jer spaja dva odvojena dijela teritorija, napokon završiti. Zahvalni smo Vladi RH što je podržala ovaj projekt, koji je inicirala upravo Dubrovačko-neretvanska županija, kao i Ministarstvu i Hrvatskim cestama na odličnom vođenju ovog zahtjevnog projekta, kojemu se već nazire završetak. Oko imena mosta će se razgovarati, mi ga još uvijek zovemo Pelješki – kratko je o imenu mosta komentirao župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist