Aktualno

Vićanu odbijena potpora za restrukturiranje

Vićanu odbijena potpora za restrukturiranje

Vićanovo Dubrovačko primorje dobilo je odbijenicu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Ovoj je hotelsko-turističkoj tvrtki, naime, odbijena dodjela državne potpore za restrukturiranje.

Razlog tome je jer tvrtka ne zadovoljava uvjete propisane Zakonom i propisima o dodjeli državnih potpora za sanaciju i restrukturiranje. Prijedlog za odobrenje potpore iz Plana restrukturiranja Dubrovačkog primorja Agenciji je uputila Državna agencija za sanaciju banaka (DAB), objavila je Agencija.

Nadalje se navodi kako se prijedlog državne potpore odnosio na pretvaranje duga od 38,4 milijuna kuna s osnove kredita, u temeljni kapital tvrtke te na otpis potraživanja s osnove zateznih kamata po tom kreditu u iznosu od 8,4 milijuna kuna. Riječ je o namjenskom kreditu za izgradnju Admiral Grand Hotela kojeg je poduzetniku, putem Dubrovačke banke, 1997. odobrila Hrvatska banka za obnovu i razvoj.

Sanacijom Dubrovačke banke obveze po tom kreditu prenesene su na DAB. Nakon dodjele potpore odnosno izvršene dokapitalizacije, DAB bi postao vlasnik 26,56 posto dionica Dubrovačkog primorja, dok bi se vlasnički udjeli sadašnjih vlasnika, uglavnom fizičkih osoba, razmjerno smanjili.

Kako bi utvrdila zadovoljava li poduzetnik uvjete za dodjelu potpora za restrukturiranje, Agencija je analizirala rezultate poslovanja Dubrovačkog primorja, bilancu, račun dobiti i gubitka te ostale pokazatelja stanja ovog poduzetnika u proteklih nekoliko godina.

Naime, iz AZTN-a objašnjavaju kako se državna potpora za restrukturiranje može dodijeliti samo poduzetniku u teškoćama odnosno, u slučaju trgovačkog društva u kojem su barem neki članovi neograničeno odgovorni za dugove društva, ako je više od polovice kapitala prikazanog u financijskim izvještajima trgovačkog društva nestalo, a više od četvrtine tog kapitala izgubljeno u prethodnih dvanaest mjeseci.

Također, poduzetnik se nalazi u teškoćama ako temeljem nacionalnih propisa ispunjava uvjete za pokretanje stečajnog postupka odnosno smanjuje mu se prihod, a rastu gubici i dug.

Prema tim kriterijima Dubrovačko primorje ne može se smatrati poduzetnikom u teškoćama jer, navode dalje iz Agencije, ostvaruje rast ukupnog prihoda i dobiti, a svi gubici u poslovanju, ostvareni zaključno s 2009., pokriveni su iz kapitalnih rezervi. Istodobno, kapital i rezerve poduzetnika u razdoblju 2009. – 2011. imaju trend rasta.

Agencija je, također, utvrdila da Plan restrukturiranja ne sadrži ni druge mjere koje bi, sukladno propisima, trebao sadržavati plan restrukturiranja poduzetnika u teškoćama, kao što su unutarnje odnosno organizacijsko restrukturiranje, vlastiti doprinos poduzetnika ili njegovih vlasnika procesu restrukturiranja, kompenzacijske mjere i slično.

Upravo suprotno, navodi AZTN, Planom je predviđeno širenje i modernizacija poslovanja za što se, prema propisima o dodjeli potpora za restrukturiranje, moraju koristiti ili vlastita sredstva poduzetnika i njegovih vlasnika odnosno sredstva pribavljena na tržištu kapitala, a ne državne potpore za restrukturiranje.

S obzirom na to da je u postupku pred Agencijom poduzetnik izjavio kako se radi o teškoćama koje proizlaze iz činjenice da država nikada nije isplatila ratne štete i nadoknadila gubitke poduzetnicima koji su bili pogođeni ratnim razaranjima na području Dubrovnika, Agencija je utvrdila kako se dodjela potpora kao obeštećenje za štete prouzročene ratnim razaranjima može ostvariti temeljem članka 4. Zakona o državnim potporama koji definira da se državne potpore za ublažavanje ili otklanjanje šteta prouzročenih prirodnim nepogodama, izvanrednim ili ratnim okolnostima, sukladnima ZDP-u smatraju iznimno, uz uvjet prethodnog odobrenja iz članka 13. ZDP-a.
 

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist