Kultura

VEČERAS Predstavljanje knjige o dubrovačkom biskupu Josipu Mariji Careviću

VEČERAS Predstavljanje knjige o dubrovačkom biskupu Josipu Mariji Careviću

Predstavljanje knjige o nekadašnjem dubrovačkom biskupu Josipu Mariji Careviću (1929.- 1940.) organizira se večeras u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku u 19.30 sati.

Riječ je o idealiziranoj biografiji ‘Veliki petak 1945.: biskup Josip Maria Carević – Život za narod, smrt u ime naroda’ autora Mirka Ivanjeka koju su objavili ogranci Matice Hrvatske u Zaprešiću i Metkoviću te koja je doživjela više izdanja. Uz autora knjige će govoriti i povjesničarka Iva Kajfež, a okupljene će pozdraviti predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva Ante Beljo.

Rođen je 16. veljače 1883. u Metkoviću. Školovanje je završio u Splitu i Rimu, gdje je doktorirao iz filozofije i teologije. Zaređen je za svećenika Splitske biskupije 28. listo­pada 1908. godine. Bio je ugledan splitski svećenik i vjeroučitelj na realnoj gimnaziji. Imenovan je dubrovačkim biskupom 13. travnja 1929. posvećen za biskupa 4. kolovoza 1929. godine u Zagrebu, a ustoličen u Dubrovniku 8. rujna 1929. Ostaje biskupom Dubrovačke biskupije do 1940. godine, kada je umirovljen.

Iz Zagrebačke nadbiskupije pišu kako je najvjerojatnije je na Veliki petak 1945. godine okrutno mučen i ubijen, a kako se do danas ne zna gdje su pokopani njegovi posmrtni ostaci.

Organizator predstavljanja je Udruga Daksa 1944./45 u suradnji s Hrvatskim žrtvoslovnim društvom i uz potporu Dubrovačke biskupije.

Pročitajte još

KONCERT U CRKVI MALE BRAĆE Obilježeno 220 godina smrti Ivana Mane Jarnovića

Dulist

[FOTO] 40 GODINA UMJETNIČKOG RADA Gradonačelnik primio Branimira Vidića Fliku

Dulist

Ivana Marija Vidović u uglednom žiriju Međunarodnog pijanističkog natjecanja Saint Paul TroisChâteaux

Dulist