Kultura

VEČERAS Aleksandar Milošev i Lovro Pogorelić u Kneževu dvoru

VEČERAS Aleksandar Milošev i Lovro Pogorelić u Kneževu dvoru

Koncerti u Kneževu dvoru, u sklopu glazbenog programa 68. Dubrovačkih ljetnih igara, nastavljaju se recitalom vrhunskih glazbenika dobro poznatih festivalskoj publici, violista Aleksandra Miloševa i pijanista Lovre Pogorelića, koji će se održati večeras u 21.30 sati.

Spoj viole i glasovira rjeđe se susreće u koncertnim dvoranama nego spoj glasovira i violine pa je ovo izvrsna prigoda za festivalsku publiku koja će moći uživati upravo u zvuku tih dvaju instrumenata. Vrsni duo Milošev i Pogorelić na koncertu u Dvoru izvest će Sonatu za violu i klavir Dmitrija Šostakoviča i Sonatu za violinu i klavir u A-duru Césara Francka u transkripciji za violu.

Aleksandar Milošev glazbenik je širokih stilskih interesa. Kao zahtjevan komorni glazbenik, Aleksandar je član gudačkog Kvarteta Tartini te Zagrebačkih solista, ali i vođa dionica viola Slovenske filharmonije, a istu poziciju je obnašao i u Münchenskoj te Londonskoj filharmoniji.

Od svoje sedamnaeste godine Lovro Pogorelić redovito koncertira širom svijeta. Solistički ili s orkestrom, ostvaruje pijanističke kreacije uvjerljive snage i nepobitne individualnosti. Kritičari ga nazivaju majstorom za klavirom, izdvajajući tehniku koja mu dopušta da ispuni prostor zvučnim bojama te sposobnost da se koncentrira i fokusira na način koji opčinjava slušatelja. Izvanredni je profesor klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te je odlikovan Prešernovom nagradom, najvišom slovenskom nagradom za umjetnička postignuća.

Ulaznice za ovu, još jednu izuzetnu ljetnu glazbenu večer u Dvoru, su dostupne online na internetskim stranicama Igara www.dubrovnik-festival.hr te na blagajnama u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) i u Luži kao i na ulazu, jedan sat prije početka koncerta. Svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije ostvaruju popust od 30 posto.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist