Kultura

VEČER POSVEĆENA PATTIERI U znaku velikog tenora otvoren 14. Epidaurus festival

VEČER POSVEĆENA PATTIERI U znaku velikog tenora otvoren 14. Epidaurus festival

U intimnom i ljupkom ambijentu predvorja Kneževog dvora u Cavtatu u subotu je svečano otvoren 14. Epidaurus festival koncertom i predavanjem nazvanim ‘Glas koji odjekuje’. Uz gala koncert najljepših i uvijek rado slušanih arija u interpretaciji soliste opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Nikšu Radovanovića i ulogu dubrovačke glazbenice Nene Ćorak na glasoviru na dostojanstven i uzvišen način večer je slavila velikog Cavtaćanina, tenora zlatnog grla i svjetskog formata Tina Pattieru.

Uz vrlo zanimljivo i lijepo pripremljeno predavanje popraćeno slikama iz umjetnikova umjetničkog i privatnog života Franice Krampus Vidović, dugogodišnje profesorice Povijesti glazbe i koautorice monografije o Tinu Pattieri (tiskane 2004.) večer su krasila brojna iznenađenja koja su publiku do samog kraja držala u radosnoj neizvjesnosti kako bi naučili nešto novo o sjajnom tenoru, kako bi uživali u krasno odabranom koncertnom programu, recitaciji hrvatskog glumca Frane Perišina koji je na vrlo markantan način tumačio pisma tj. letere što ih je Tino iz svijeta pisao svom bratu Franu u Cavtat. Publika je bila oduševljena i organizatorovim odabirom lokacije za ovakav događaj. Perišin je čitao i neke od važnih kritika koje svjedoče da je Tino Pattiera uistinu bio pravi velikan operne umjetnosti diljem svijeta. I cijela fabula kao da je kulminirala kad se je predvorjem zaorio i sami glas Tina Pattiere na starim snimkama arija La donna è mobile i Puccinijeva Recondita armonia. Jer Tino je po mnogim kritikama bio idealan za ulogu Marija Cavaradossija.

Publici su se u toj nadahnutoj i po svemu nezaboravnoj atmosferi koja će se dugo pamtiti, obratio i načelnik općine Konavle Božo Lasić koji je istaknuo i naglasio važnost Pattiere za Cavtat i Hrvatsku, ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Damir Milat koji je svjedočio i upoznao nazočne o festivalu Opernih arija u Dubrovniku koji nosi ime Tino Pattiera a započeo ga je naš sugrađanin Vido Peručić pred trinaest godina. Poruku je nazočnima uputio i gospar Đuro Market, rado viđen gost na kulturnim događanjima i dugogodišnji djelatnik u turizmu našega kraja. Gospar Market doslovno je apelirao da se Pattiera elegantno provuče i inkorporira u turističke svrhe, te da ga se zaista proslavi i počasti ponovnim imenovanjem Šetališta Tino Pattiera u Cavtatu u ulici u kojoj se 1890. rodio ili još ljepše da mu se da izraditi spomenik koji nedostaje u paleti spomenika u Cavtatu među drugim cavtatskim velikanima. Večer je suptilno i na svoj već prepoznatljiv pjesnički način otvorila i zatvorila umjetnička direktorica festivala dubrovačka pijanistica Ivana Marija Vidović koja je cijelo ovo posebno večer idejno i osmislila.

– Tinov glas bio je i ostao glas koji odjekuje. Upravo je to poruka koja nam ukazuje kako je jedino kultura i umjetnost ona koja odjekuje unoseći u naše živote onaj potrebni tračak nade i svjetlosti, potrebnu dozu duhovnosti u ovim izuzetnim okolnostima našega vremena. Ustrajati i ne predati se u stvaranju lijepoga i dobroga kao temelj zajedništvu koje pak ima najjači odjek tj.eho i umjetnost koja nas spaja i onda kad smo udaljeni – poručila je.

Foto: Hrvoje Đurković

Pročitajte još

[FOTO] SUPETART – ‘HOMAGE TO DUBROVNIK’ Romana Milutin Fabris: Nema usporavanja u mojim godinama

Dulist

RADOVI MALENIH KREATIVACA Motivi najvećeg hrvatskog komediografa u Domu Marina Držića

Dulist

UMJETNIČKA GALERIJA Promocija autobiografske knjige umjetnice Vlaste Delimar

Dulist