Kultura

Večer J. S. Bacha u izvedbi Maka Grgića i Meagan Martin

Večer J. S. Bacha u izvedbi Maka Grgića i Meagan Martin

Dubrovački simfonijski orkestar organizira recital koji će se održati u subotu 2. srpnja u 21 sat u Kneževom dvoru. Mak Grgić, poznati gitarist nominiran za Grammya 2021. i mezzosopranistica Meagan Martin izvest će poznata djela J. S. Bacha u prekrasnom ambijentu Kneževa dvora. Koncert pod nazivom The well tempered guitar sigurno će oduševiti sve ljubitelje glazbe koji će moći uživati u izvedbi ovih poznatih i talentiranih glazbenika.

Maka Grgića New York Times proglasio je ,,maštovitim, nadarenim i ekspresivnim” gitaristom, kao i ,,gitaristom na kojeg treba obratiti pažnju” prema Washington Postu. Njegova muzika obuhvaća avangardu, filmsku glazbu, preko sjajnih klasika gitarskog repertoara, ranih radova, popa, džeza i drugih. 2021. bio je nominiran za prestižnu nagradu Grammy.

Rođen u Ljubljani, studirao je gitaru u Zagrebu kod Ante Čaglja na Konzervatoriju za glazbu ,,Elliy Bašić”, a diplomirao je u klasi Alvara Pierrija na Univerzitetu za glazbu i izvođačke umjetnosti u Beču, Austrija. Nedavno je završio doktorski studi na Univerzitetu Južne Kalifornije ,,Thornton School of Music” kao student Williema Kanengisera i Skotta Tennanta iz Los Angeles gitarskog kvarteta. Trenutno radi na Univerzitetu ,,Mount St. Mary” u Los Angelesu, a ujedno je umjetnički direktor interdisciplinarnog umjetničkog festivala − M.A.R.S. i Zagreb Guitar Festivala. Njegove dobrotvorne aktivnosti uključuju prikupljanje sredstava za bosansku djecu slabijeg imovinskog stanja.

Odnedavno Mak je Mladi umjetnik (Young Artist) u umjetničkoj organizaciji ,,Da Camera Society” u Los Angelesu, a također je u okviru navedene organizacije jedan od osnivača ,,DC8”, suvremenog glazbenog ansambla, koji teži proširenju definicije o tome što moderni ansambl može biti i koji je u LA Timesu proglašen ,,inspirativnim dodatkom suvremenom muzičkom svijetu u Los Angelesu”. Do sada se među njegovim suradnicima nalaze: Martin Chalifour, Robert DeMaine, Jay Campbell, Joshua Roman, The Assad Brothers, Ashley Bathgate, John Sant’Ambrogio, Paul Vasile, Stephen Ackert, Ian Rosenbaum i guitarist –

skladatelj Nejc Kuhar s kojim je Mak snimio svoj prvi album ,,String Modulations”, pod pokroviteljstvom Nacionalnog radija Slovenije i Ministarstva kulture u Sloveniji. Mak je član Dua Deloro s flamenko gitaristom Adamom del Monteom, kao i FretX dua sa Danielom Lippelom, osnivačkog člana ,,ICE Ansambla”, posvećenog izvođenju nove muzike za duo gitara.

Meagan Martin zapažena je svestrana izvođačica koju Los Angeles Times hvali posebno zbog uloge u svjetskoj premijeri Juane. Dobitnica je nagrade Hershey Felder za klasične glazbenike 2018., prepoznata u repertoaru koji se proteže od baroka do danas i privlači pažnju izvedbama koje se kreću od strogo tradicionalnih do nekonvencionalnih i međudisciplinarnih.

U sezoni 2021/2022 dobila je velike pohvale za svoju tehniku te je imala priliku nastupati u brojnim nastupima: Rossinijevu La Cenerentola (Kristin Roach, dirigent; Josh Shaw, redatelj ) s Pacific Opera Project kao Tisbe/Cenerentola u The Fordu u Hollywoodu, recitali s gitaristom Makom Grgićem nominiranim za Grammy, radionicom The Three Women of Jerusalem Carle Lucero s LA Opera Connects, snimkama novih ciklusa pjesama inspiriranih Sense Jane Austen i Osjetljivost te svjetska premijera snimka Rose Divine, ciklusa pjesama Giovannija Piacentinija na tekstove Sor Juane Inés de la Cruz.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist