Aktualno

Valamar u 10 godina udvostručio prihod

Valamar u 10 godina udvostručio prihod

Najveća turistička grupacija u Hrvatskoj, Valamar, u posljednjih je deset godina gotovo udvostručila svoj ukupni neto operativni prihod iz turističkog poslovanja.

U 2003. on je iznosio nepunih 500 milijuna kuna, da bi u prvih devet mjeseci 2012. godini dosegnuo 923 milijuna kuna.

U prvih devet mjeseci tekuće godine ostvareno je osam posto više noćenja i čak 12 posto više prihoda, nego u istom razdoblju lani. Istovremeno, u Valamaru su prvi put u desetgodišnjoj povijesti grupacije, dosegnuta četiri milijuna noćenja pa je u prvih devet mjeseci 2012. ostvareno četiri milijuna i 75 tisuća noćenja.
 
– Ovako izvrsni rezultati poslovanja rezultat su dugogodišnjeg kontinuiranog podizanja kvalitete usluga u našim objektima te kvalitetnoj raspodjeli kanala prodaje, upravljanja prihodima, ali i ciljane promocije kojoj pridajemo veliki značaj, kao i ulaganja u razvoj naših zaposlenika – rekao je Peter Fuchs, predsjednik Uprave Valamar hotela i ljetovališta, na konferenciji za novinare u dubrovačkom hotelu Valamar Dubrovnik President.
 Kako je rekao, izvanredne vremenske prilike tijekom cijele godine doprinijele su izvrsnom uspjehu Valamarovih devet kampova koji posluju pod brendom "Camping on the Adriatic".

– Dobar rezultat možemo zahvaliti i pojačanom interesu s našeg glavnog tržišta, iz Njemačke, otkud bilježimo rast od 16 posto. Istaknuo bih i da je Dubrovnik kao destinacija ostvario značajno bolji rezultat nego lani,  a u našim dubrovačkim objektima to je značilo osam posto više noćenja i čak 13 posto veći prihod – kazao je Fuchs.

 Što se tiče emitivnih tržišta, u dvije najveće destinacije u kojima posluje Valamar – Poreču i Dubrovniku, gotovo sa svih ključnih emitivnih tržišta raste broj noćenja. U Dubrovniku Britanci rastu čak 48 posto, Šveđani 18 posto, Francuzi 11 posto, Nijemci 10 posto i, što posebno veseli, Hrvati rastu 17 posto. Jedino je španjolsko tržište u padu, iz razloga duboke ekonomske krize koja je Španjolce ovo ljeto zadržala u domovini. U Poreču Nijemci rastu 15 posto, Hrvati 10 posto, Nizozemci i Austrijanci oko sedam posto. U laganom padu od četiri posto je jedino talijansko tržište, također zbog ekonomske krize u toj zemlji.

 U 2013. godini u Valamaru najavljuju oko 170 milijuna kuna planiranih ulaganja.

 Govoreći o izazovima koje očekuje u turističkoj 2013. godini, Peter Fuchs izdvojio je poboljšanje poslovanja u predsezoni, što neće biti lak zadatak s obzirom da je Uskrs rano, a većina međunarodnih blagdana raspoređena je u mjesecu svibnju. Dodatni izazov je i cjelogodišnje poslovanje hotela Valamar Lacroma Dubrovnik, s obzirom da je ovo prva godina cjelogodišnjeg rada tog hotela.         

– Kao rezultat truda ministra turizma, subvencije za letove prebačene su s glavne sezone na pred i posezonu pa će tako Croatia Airlines tijekom cijele godine spajati Dubrovnik s glavnim europskim metropolama – Münchenom, Frankfurtom, Zürichom, Parizom i Londonom. To je velika stvar za dubrovački turizam – komentirao je Fuchs.

 Zaključio je da jedan od izazova još uvijek ostaje i pitanje neriješene situacije oko turističkog zemljišta, koja koči daljnja ulaganja u razvoj kampova. No, kako je rekao, neki koraci prema stvaranju pozitivne ulagačke klime već su napravljeni. Od prvog siječnja smanjuje se PDV na ugostiteljske usluge na deset posto. To i uključenje turističkog sektora u Zakon o poticanju investicija, dobri su signali da se stav Vlade mijenja u smjeru potpore investicijama u turističkom sektoru.
 
Vlasnik turističkog portfelja grupacije, tvrtka Valamar Adria holding d.d., u prvih devet mjeseci tekuće godine ostvarila je 8,8 milijuna kuna ukupnih prihoda (32% manje no lani), no istovremeno je značajno smanjila rashode, za čak 65,5%, na 9,1 milijun kuna, što je smanjilo gubitak na 374 tisuće kuna.

 Konsolidirani ukupni prihodi Grupe Valamar Adria holding iznosili su u prvih devet mjeseci ove godine 952 milijuna kuna (rast od 10,5% u odnosu na 2011. godinu). Uglavnom proistječu od turističkog poslovanja tvrtke Riviera Adria iz Poreča, kojoj je Valamar Adria holding većinski vlasnik te čiji rezultati uključuju i poslovanje društva-kćeri Dubrovnik-Babin kuk. Istovremeno rashodi Grupe iznose 719,3 milijuna kuna, odnosno gotovo su jednaki kao lani. Konsolidirana dobit Grupe iznosi 232,5 milijuna kuna.

 Zarada prije odbitka kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) za turistički portfelj Valamar Adria holdinga u prvih devet mjeseci ove godine iznosila je 375 milijuna kuna, što je povećanje od 23 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Pročitajte još

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist