Aktualno

Valamar u 10 godina udvostručio prihod

Najveća turistička grupacija u Hrvatskoj, Valamar, u posljednjih je deset godina gotovo udvostručila svoj ukupni neto operativni prihod iz turističkog poslovanja.

U 2003. on je iznosio nepunih 500 milijuna kuna, da bi u prvih devet mjeseci 2012. godini dosegnuo 923 milijuna kuna.

U prvih devet mjeseci tekuće godine ostvareno je osam posto više noćenja i čak 12 posto više prihoda, nego u istom razdoblju lani. Istovremeno, u Valamaru su prvi put u desetgodišnjoj povijesti grupacije, dosegnuta četiri milijuna noćenja pa je u prvih devet mjeseci 2012. ostvareno četiri milijuna i 75 tisuća noćenja.
 
– Ovako izvrsni rezultati poslovanja rezultat su dugogodišnjeg kontinuiranog podizanja kvalitete usluga u našim objektima te kvalitetnoj raspodjeli kanala prodaje, upravljanja prihodima, ali i ciljane promocije kojoj pridajemo veliki značaj, kao i ulaganja u razvoj naših zaposlenika – rekao je Peter Fuchs, predsjednik Uprave Valamar hotela i ljetovališta, na konferenciji za novinare u dubrovačkom hotelu Valamar Dubrovnik President.
 Kako je rekao, izvanredne vremenske prilike tijekom cijele godine doprinijele su izvrsnom uspjehu Valamarovih devet kampova koji posluju pod brendom "Camping on the Adriatic".

– Dobar rezultat možemo zahvaliti i pojačanom interesu s našeg glavnog tržišta, iz Njemačke, otkud bilježimo rast od 16 posto. Istaknuo bih i da je Dubrovnik kao destinacija ostvario značajno bolji rezultat nego lani,  a u našim dubrovačkim objektima to je značilo osam posto više noćenja i čak 13 posto veći prihod – kazao je Fuchs.

 Što se tiče emitivnih tržišta, u dvije najveće destinacije u kojima posluje Valamar – Poreču i Dubrovniku, gotovo sa svih ključnih emitivnih tržišta raste broj noćenja. U Dubrovniku Britanci rastu čak 48 posto, Šveđani 18 posto, Francuzi 11 posto, Nijemci 10 posto i, što posebno veseli, Hrvati rastu 17 posto. Jedino je španjolsko tržište u padu, iz razloga duboke ekonomske krize koja je Španjolce ovo ljeto zadržala u domovini. U Poreču Nijemci rastu 15 posto, Hrvati 10 posto, Nizozemci i Austrijanci oko sedam posto. U laganom padu od četiri posto je jedino talijansko tržište, također zbog ekonomske krize u toj zemlji.

 U 2013. godini u Valamaru najavljuju oko 170 milijuna kuna planiranih ulaganja.

 Govoreći o izazovima koje očekuje u turističkoj 2013. godini, Peter Fuchs izdvojio je poboljšanje poslovanja u predsezoni, što neće biti lak zadatak s obzirom da je Uskrs rano, a većina međunarodnih blagdana raspoređena je u mjesecu svibnju. Dodatni izazov je i cjelogodišnje poslovanje hotela Valamar Lacroma Dubrovnik, s obzirom da je ovo prva godina cjelogodišnjeg rada tog hotela.         

– Kao rezultat truda ministra turizma, subvencije za letove prebačene su s glavne sezone na pred i posezonu pa će tako Croatia Airlines tijekom cijele godine spajati Dubrovnik s glavnim europskim metropolama – Münchenom, Frankfurtom, Zürichom, Parizom i Londonom. To je velika stvar za dubrovački turizam – komentirao je Fuchs.

 Zaključio je da jedan od izazova još uvijek ostaje i pitanje neriješene situacije oko turističkog zemljišta, koja koči daljnja ulaganja u razvoj kampova. No, kako je rekao, neki koraci prema stvaranju pozitivne ulagačke klime već su napravljeni. Od prvog siječnja smanjuje se PDV na ugostiteljske usluge na deset posto. To i uključenje turističkog sektora u Zakon o poticanju investicija, dobri su signali da se stav Vlade mijenja u smjeru potpore investicijama u turističkom sektoru.
 
Vlasnik turističkog portfelja grupacije, tvrtka Valamar Adria holding d.d., u prvih devet mjeseci tekuće godine ostvarila je 8,8 milijuna kuna ukupnih prihoda (32% manje no lani), no istovremeno je značajno smanjila rashode, za čak 65,5%, na 9,1 milijun kuna, što je smanjilo gubitak na 374 tisuće kuna.

 Konsolidirani ukupni prihodi Grupe Valamar Adria holding iznosili su u prvih devet mjeseci ove godine 952 milijuna kuna (rast od 10,5% u odnosu na 2011. godinu). Uglavnom proistječu od turističkog poslovanja tvrtke Riviera Adria iz Poreča, kojoj je Valamar Adria holding većinski vlasnik te čiji rezultati uključuju i poslovanje društva-kćeri Dubrovnik-Babin kuk. Istovremeno rashodi Grupe iznose 719,3 milijuna kuna, odnosno gotovo su jednaki kao lani. Konsolidirana dobit Grupe iznosi 232,5 milijuna kuna.

 Zarada prije odbitka kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) za turistički portfelj Valamar Adria holdinga u prvih devet mjeseci ove godine iznosila je 375 milijuna kuna, što je povećanje od 23 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Pročitajte još

Roberta Metsola nova predsjednica Europskog parlamenta

Dulist

Lovrić Jović: Ovdje se ne radi o nepoznavanju činjenica nego o političkim pobudama

Dulist

ODOBRILA AGENCIJA ZA ZAŠTITU TRŽIŠNOG NATJECANJA Studenac preuzima Pemove butige

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija