Kultura

UZ 150. OBLJETNICU OSNUTKA Izložba ‘Početak’ u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik

U Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik 9. lipnja u 12.30 sati otvorit će se izložba Početak. Autori izložbe su dr. sc. Jadranka Sulić Šprem, viša kustosica Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik i Frane Čizmić, arhivist Državnog arhiva u Dubrovniku. Izložba je organizirana u suradnji ove dvije institucije, a omogućio ju je Grad Dubrovnik.

Izložbom Početak obilježava se 150. obljetnica od osnivanja prve muzejske ustanove u Dubrovniku. Ključnu ulogu u tome imali su Trgovačko obrtnička komora za Dubrovnik i Kotor te njezin tadašnji predsjednik Antun Drobac. Kako bi mladež usmjerena na trgovačka i obrtnička zanimanja te pomorstvo dobila kvalitetnije obrazovanje, Komora je predlagala da se postojeća dvorazredna niža realka promovira u cjelovitu trorazrednu nižu realku (scuola reale inferiore di tre classi), kojoj bi se pripojila i nautička škola. Jedan od uvjeta za to bilo je postojanje prirodoslovnog kabineta, koji bi služio za potrebe nastave. Drobac je tada pokrenuo široku akciju prikupljanja raznih vrsta prirodnina koja je nadišla okvire tadašnje Monarhije. Obratio se svojim sugrađanima, Dubrovčanima koji su živjeli i radili u svijetu, ali i mnogim drugim ustanovama i pojedincima. Unatoč opremljenosti kabineta do promjena u vezi s realnom školom nije došlo. Kabinet je uskoro nadišao svoju prvotnu namjenu, pa su Komora, Drobac i dubrovačka općina došli su na ideju o pretvorbi Kabineta u muzej. Akt o osnivanju Domaćeg muzeja (Museo patrio di Ragusa) sastavljen je 26. siječnja 1872.

Pročitajte još

‘Konavoski tkalci’ vraćaju se doma za rođendan Vlaha Bukovca!

Dulist

U ČETVRTAK Predavanje ‘Antički motivi u Bukovčevom stvaralaštvu’

Dulist

OTVORENA IZLOŽBA NENA MIKULIĆA Događaji u životu su me motivirali da napravim drastičan zaokret

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija