Kultura

Uvjerljiva izvedba Bacha i Messiaena u ljetnikovcu Bunić-Kaboga

Komorni sastav Harlequin Art Collective kojeg čine flautist Dani Bošnjak, trombonist Alan Bošnjak, vibrafonist Šimun Matišić, harmonikaš Stjepan Vuger i sopranistica Marta Schwaiger, nastupio je u četvrtak u ljetnikovcu Bunić-Kaboga izvodeći skladbe iz Muzičke žrtve Johanna Sebastiana Bacha te ciklus Poèmes pour Mi Oliviera Messiaena na koncertu pod pokroviteljstvom zaklade Caboga Stiftung.

Jedinstveni sastav novoga i neobičnoga zvuka, Harlequin Art Collective koncert je otvorio skladbama Ricercar a 3 (Troglasna fuga), Sonata sopr’il Soggetto Reale (Sonata za flautu) i Ricercar a 6 (Šestoglasna fuga) iz Bachove zbirke Muzička žrtva (Musikalisches Opfer), koje se smatra jednim od najkompleksnijih djela čitave glazbene povijesti. Za ciklus od devet Pjesama za Mi u obradi Šimuna Matišića, na scenu je izašla i sopranistica Marta Schwaiger. Lakoća izvođenja iznimno zahtjevnih tonova te ansambl koji izvrsnim sviranjem prati sopranisticu, učinili su prilično vruću večer u Kabogi ugodnom i jedinstvenom. Publika ih je na kraju nagradila dugim pljeskom, a vibrafonist Šimun Matišić i flautist Dani Bošnjak počastili su prisutne posebnom glazbenom točkom u vrtu iznad ljetnikovca.

Komorni sastav Harlequin Art Collective osnovan je u Zagrebu početkom 2018. godine na inicijativu Danija Bošnjaka, a iako na prvi pogled neobičan, instrumentarij ansambla je međusobno vrlo skladan te kompatibilan i bogat zvukovnim mogućnostima. Glazbenici Harlequina aktivni su na mnogim poljima. Šimun Matišić je pri kraju studija udaraljki i kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a još kao dvanaestogodišnjeg dječaka, legendarni Boško Petrović proglasio ga je jamcem budućnosti jazza u Hrvatskoj. Diplomski koncert na kojem je Stjepan Vuger trebao dirigirati Petrušku Stravinskog i Klavirski koncert Šimuna Matišića odgođen je zbog pandemije, ali Vuger je već i sada vrlo aktivan pedagog i dirigent, dok je harmoniku diplomirao u klasi Boruta Zagoranskog na Odjelu za glazbu Sveučilišta u Puli. Marta Schwaiger pjevanje je diplomirala na Bečkom konzervatoriju u klasi Roberta Fontane i često nastupa u zagrebačkom HNK, a Dani i Alan Bošnjak su, osim svojih stalnih poslova u Zagrebačkoj filharmoniji, odnosno u Orkestru Opere HNK, svirali i u brojnim drugim ansamblima i komornim kombinacijama.

Pročitajte još

DOMAGOJ PERKIĆ U 2022. nastavit ćemo raditi na stalnom postavu budućeg Arheološkog muzeja

Dulist

PREDSTAVLJENA KNJIGA O KARDINALU FRANJU ŠEPERU Komunistička vlast ga nije voljela, a bio je prvi netalijanski prefekt Svete Stolice za nauk vjere

Dulist

Na današnji dan preminuo je jedan od najistaknutijih slikara hrvatske moderne Mato Celestin Medović

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija