Aktualno

USUSRET USKRSU Razne aktivnosti u dječjem vrtiću ‘Staglin’ u Zatonu

USUSRET USKRSU Razne aktivnosti u dječjem vrtiću 'Staglin' u Zatonu

Na koji se način djeca mogu uvesti u uskrsne blagdane, pokazao je i dječji vrtić „Staglin“ u Zatonu. Odgojiteljice ovog vrtića, jedinog u širem gradskom području smještenog uz more i okruženog čempresima, organizirale su niz događanja za djecu i roditelje kako bi oživjele tradicionalne preduskrsne aktivnosti od kojih su neke potpuno nepoznate mlađim generacijama.

U suradnji s gospođom Ninom Smokvinom iz udruge „Deša“ organizirana je radionica s roditeljima i djecom gdje su obitelji imale priliku pengati jaja s pčelinjim voskom i penicom, na način kako se to prije radilo.

Ovom događaju pridružila se i gospođa Ivona Vodnica Lujo, koja je djeci pokazivala način pletenja poma te izrade križeva od palminih grana. Pokazala je i kako izraditi golubice od srčike divlje smokve.

Sutradan je vrtić posjetila gospođa Izmira Brautović iz Udruge “Govorimo dubrovački”, te podsjetila na važnost očuvanja starog dubrovačkog govora. Tema Uskrsa i dubrovačkih riječi povezana je tako da se svakom penganom jaju dodijelila jedna dubrovačku riječ i tako su se kreirala unikatna jaja kojima se ukrasio vrtić.

Vrtić u ovakvim prilikama surađuje i s roditeljima, pa je tako mama Jelena Svilokos djeci prenijela umijeće izrade tradicionalnog uskrsnog kolača „pince“.

Nažalost, zbog lošeg vremena planirane tradicionalne uskrsne igre na otvorenom bile su otkazane, ali uz igrokaz “Zaboravljivi zeko” i uz potragu za čokoladnim jajima, odgojiteljice dječjeg vrtića „Staglin“ uvele su djecu u uskrsni tjedan na zabavan, ali i poučan način, njegujući tradiciju i običaje.

– Ovom prilikom odgojiteljice se zahvaljuju svim roditeljima na suradnji i svim gostima: gospođi Izmiri Brautović, gospođi Nini Smokvina, gospođi Ivoni Vodnica Lujo i mami Jeleni Svilokos, te svima skupa žele sretan i veseo Uskrs! – poručili su iz vrtića.

Pročitajte još

ZBOG RADOVA Dio ulica danas bez vode, na snazi i privremena prometna regulacija

Dulist

Dubrovačke balerine na međunarodnom natjecanju postigle izvrsne rezultate

Dulist

PRIDRUŽITE SE Studentska akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Dulist