Aktualno

Ustavni sud izjasnit će se o Milanovićevoj kandidaturi

zoran milanovic

Zoran Milanović objavio je danas da ide na parlamentarne izbore sa svojom bivšom strankom, SDP-om.

Ustavna stručnjakinja Sanja Barić izjavila je kako predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću još danas Ustavni sud treba reći da se može kandidirati za premijera isključivo ako da ostavku sa sadašnje pozicije, piše N1.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rekao je da će se Ustavni sud izjasniti u postupku nadzora ustavnosti i zakonitosti izbora sukladno Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu. Postupak nadzora ustavnosti propisan je u člancima 87. do 97. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu. Ključni je članak 91.

– Ovo je stvarno strašno, to se naprosto tako ne radi. Apsolutno nema nikakvog propisanog postupka i u ovom trenutku jedino mu Ustavni sud treba reći da se ne može kandidirati na izborima dok obnaša ovu funkciju – istaknula je Barić.

Po njezinim riječima, to je toliko izvan svake pameti i potpuno nečuveno i nezamislivo, kao kad Šveđani nisu imali propisano da se u javnom parku ne grade kuće jer se to u Švedskoj zna.

– To je toliko jasno da nigdje nije ni propisan postupak. Kad netko ide toliko izvan svega onda je ostao jedini Ustavni sud koji treba reći, i to još danas, da se može kandidirati isključivo ako bi dao ostavku – dodala je Barić.

Podsjetimo, ranije danas predsjednik Republike Zoran Milanović raspisao je parlamentarne izbore za srijedu 17. travnja.

Foto: Arhiva

Pročitajte još

[FOTO] Treće izdanje utrke Pelješkim mostom

Dulist

[VIDEO/FOTO] ROCK SPEKTAKL! Slavi se 25. rođendan Udruge mladih Orlando

Dulist

ČIŠĆENJE PODMORJA Think Green za vikend u Moluntu

Dulist