DuList IN

‘USKRS U PRIMORJU’ Dva dana tradicije, plesa, pjesme i delicija!

'USKRS U PRIMORJU' Dva dana tradicije, plesa, pjesme i delicija!

Program devetog izdanja dvodnevne manifestacije ‘Uskrs u Primorju’, koja će se ove godine održati 7. i 8. travnja na Lokvi u Mrčevu, predstavljen je u četvrtak na konferenciji za medije u gradskoj upravi.

-Ove godine smo manifestaciji željeli dati novi zamah. Želimo kroz ovaj događaj ponovno pokušati sugrađanima i gostima grada približiti bogatstvo i raznolikost prirodnih i svih ostalih ljepota dubrovačkih gornjih sela, s posebnim naglaskom na predstavljanje tradicije, gastronomije, običaja i svega onog što je još uvijek skriveno očima javnosti – rekla je tom prilikom zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

-Manifestacija je nastala prije devet godina i pomalo se razvijala, dobila međunarodni karakter, dolazilo nam je sve više I više kulturno-umjetničkih društava iz okolice, ali i šire. Mjesta održavanja iz godine u godinu su se mijenjala po gornjim selima. Ove godine je manifestacija, na inicijatuvu Grada Dubrovnika, dobila jedan drukčiji oblik te se proširila s čitavim nizom različitih ponuda koje je čine zanimljivijom. Time obraćamo pozornost na Primorje, gornja sela, dio grada koji trebamo otvoriti i pokazati posjetiteljima, ali i našim sugrađanima – istaknula je direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Romana Vlašić.

-Tijekom ove godine Grad Dubrovnik posebno će se zalagati za oživljavanje gornjih sela i elafitskih otoka u dijelu ruralnog turizma. Možda ćemo manji naglasak imati na otvaranju novih smještajnih kapaciteta, a više na otvaranju OPG-ova s proizvodnjom, prodajom i ponudom autohtonih proizvoda. Organizirat ćemo prikupljanje sadnica voća i povrća. Želimo na koncu sve predstaviti gostima kroz organizaciju tematskih tura – rekao je gradski pročelnik za turizam, gospodarstvo i more Marko Miljanić.

-Još pred više od trideset godina osnovali smo organizacijski odbor tadašnjih mjesnih zajednica primorskih gornjih sela. Nismo imali ni vodu ni telefon. Pokrenuli smo izgradnju telefonske mreže te speleološka istraživanja spilja i jama, ne bismo li negdje pronašli vodu. O našim spiljama i jamama, u kojima su pronađeni i arheološki ostaci, snimali su dokumentarne filmove Mario Saletto i Stipe Božić. Tada smo htjeli razviti seoski turizam, ali su nam u agencijama rekli da je to pjesnički zamišljeno, ali teško ostvarivo. Te su spilje i jame i danas neuređene, ali smo ostvarili barem dio s agroturizmom i izletima – prisjetio se Pero Moretić iz udruge Dubrovački primorski svatovi.

-Imamo jako dobru suradnju s TZ-om, koji ovu manifestaciju nosi u svom programu – dodao je Moretić te kao posebnu gastronomsku atrakciju najavio ‘uvijek traženu i rado čekanu’ pečenu mladu janjetinu na ražnju.

Program manifestacije uključuje Dane otvorenih vrata starih zanata, posebnu gastronomsku ponudu u seoskim domaćinstvima i agroturizmima, sajam autohtonih proizvoda i cvijeća, utrku i pješačenje, koncert klapa te za kraj međunarodnu folklornu manifestaciju u organizaciji udruge Dubrovački primorski svatovi.

Za vrijeme manifestacije Libertas Dubrovnik uvest će posebnu besplatnu autobusnu liniju Pile – Tommy – RK Srđ – Komolac – Mokošica – Mrčevo (u subotu polazak u 9, povratak u 13.30, a u nedjelju polasci u 9 i 14 sati te povratak u 13.15 i 18 sati).

Manifestacija u organizaciji Grada Dubrovnika, Turističke zajednice grada Dubrovnika i udruge Dubrovački primorski svatovi ove godine košta 55 tisuća kuna (40 tisuće kuna TZ, a 15 tisuća kuna gradski Upravni odjel za turizam, gospodarstvo i more).

Cijeli program možete pročitati ovdje.

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist