Koronavirus u Hrvatskoj

Sedam novih slučajeva koronavirusa u županiji, 12 djelatnika dubrovačkog Doma umirovljenika negativno

stozer cz dnz cebalo16

Situacija je ozbiljna, moramo zajednički raditi na tome da se ovo stanje zadrži u ovim okvirima dok se ne počne poboljšavati. U Županiji imamo sedam novih pozitivnih na koronavirus, ukupno 92 osobe. To je zadovoljavajuće još uvijek. Stanje je jučer poremetio proboj uu dva doma za starije osobe. U Dubrovniku se nadamo uspjeti obuzdati širenje epidemije, čekaju se nalazi testiranja iz Zagreba. Provodimo sve potrebne mjere i time pridonosimo uspjehu borbe protiv koronavirusa. Još uvijek je nužno pridržavati se svih mjera – rekao je to župan Nikola Dobroslavić na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite DNŽ ove nedjelje.

Načelnik Stožera civilne zaštite DNŽ Joško Cebalo istaknuo je kako je do danas poslano prema Zagrebu 866 uzoraka na testiranje, a 92 osobe su pozitivne.

-Trenutno je hospitalizirana 31 osoba, od čega 23 u OB Dubrovnik, a osam u Studentskom domu. Dobili smo sve rezultate iz Doma za starije u Pločama. Svih 18 osoba je pozitivno na koronavirus. U Domu za starije u Dubrovniku, uzeti su jučer brisevi svih korisnika i djelatnika, na sreću do sada pristigli rezultati djelatnika, svih 12 su negativni. Sinoć je došla pošiljka od 55 tisuća komada kirurških maski koje će biti podijeljene zdravstvenim ustanovama – rekao je Cebalo.

Ravnatelj bolnice dr. Marijo Bekić rekao je kako je hospitalizirana 31 osoba. Na Zaraznom odjelu je 19 pacijenata, četiri su u jedinici intenzivnog liječenja i nitko nije intubiran, dok je u Studentskom domu njih 8. Jedna osoba koja je ranije premještena u Split je teškog općeg stanja i intubirana je, dok je osoba u Zagrebu dobrog općeg stanja. Bekić je rekao kako su dodatne dvije osobe izliječene, što je ukupno riječ o četiri pacijenta.

Kad je riječ o pacijentima iz doma u Pločama, svih 12 je hospitalizirano i pozitivno na COVID-19, dok je djelatnica doma u Studentskom domu.

Četvero štićenika Doma umirovljenika u Dubrovniku su u bolnici, jedna osoba je pozitivna na COVID-19, a za ostale se čekaju nalazi. Kako je rekao Mato Lakić iz HZJZ, od sedam novooboljelih, pet ih je iz Doma u Pločama. Jedna osoba je iz Konavala, a jedna iz Livna, kontakt ranije pozitivne osobe.

Odgovarajući na pitanja medije o tome kako stožer u Pločama objavljuje informacije prije županijskog stožera, Cebalo ih je zamolio da pričekaju konferencije za medije županijskog Stožera kako bi javnost dobila potpune informacije.

Nadalje je Cebalo istaknuo kako se mnoge odluke donose i mijenjaju iz dana u dan.

-Zaprimili smo sporazum svih jedinica lokalne samouprave s područja otoka Korčule, ali nismo dobili suglasnost Nacionalnog stožera. Vidjet ćemo kako postupati.

-Da sam čelnik jedinice lokalne samouprave, to ne bih potpisivao, ali svatko na terenu ima najbolju sliku. Otok jest jedna jedinstvena cjelina i imamo dva punkta koja je lakše kontrolirati – rekao je.

Na novinarski upit zašto je ipak donesena odluka da se uzmu uzorci svih zaposlenika Doma za starije Dubrovnik, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ Mato Lakić odgovorio je kako su ipak odlučili uzeti svima s obzirom na situaciju, a da su to nastavili raditi zaposlenici bolnice, a ne Doma zdravlja jer nemaju na raspolaganju dovoljno zaposlenika.

 

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist