Koronavirus u Hrvatskoj

IZVANREDNA KONFERENCIJA Štićenica doma za starije osobe u Pločama pozitivna na koronavirus

stozer cz dnz cebalo12

Nažalost, moramo obavijestiti da imamo pozitivnu osobu na koronavirus, a koja je štićenik jednog privatnog doma za starije osobe u Pločama. Radi se o domu čija je djelatnica već otprije pozitivna. U Domu je ukupno bilo smješteno 12 korisnika, dva su prebačena u OB Dubrovnik, dok je prijevoz treće osobe u tijeku. Ostalih 9 korisnika je i dalje smješteno u Domu u samoizolaciji su i upravo je u tijeku njihovo testiranje. Bit će testirani i svi djelatnici – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite DNŽ Joško Cebalo na izvanrednoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite DNŽ.

Riječ je o štićenici doma za starije, a kako je pojasnio voditelj Odjela za infektologiju i dermatovenerologiju dr. Stjepan Đuričić još je jedna štićenica ovog doma na putu u OB Dubrovnik.

– Tijekom jučerašnjih poslijepodnevnih i večernjih sati zaprimili smo dvojicu starijih bolesnika spomenutog Doma lošeg općeg stanja. Rezultate čekamo, što se tiče dijagnostike, kod njih se radi o upali pluća, primaju terapiju i stabilno su – rekao je Đuričić.

– Sedam je pozitivnih osoba u OB Dubrovnik na liječenju, jedanaest osoba čije rezultate čekamo, a među njima prije spomenuta dvojica štićenika Doma. Uzmite u obzir da je kod starijih ljudi, treće životne dobi, s kroničnim terapijama, bolest poput koronavirusa velik problem – naglasio je Đuričić, dodavši kako se treća štićenica očekuje te kako će biti zbrinuta po svim uzusima struke. Sedam je ljudi u sekundarnom smještaju, u Studentskom domu Dubrovnik.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ Mato Lakić je istaknuo kako je slučaj pozitivne njegovateljice u ovome domu otkriven prekjučer te su nakon toga testirali dalje štićenike i djelatnike.

Banner 300x250 DU 1

– Njegovateljica je 30. ožujka zadnji put boravila u Domu u Pločama, nakon toga uslijedila su testiranja, a pristupili smo i izolaciji svih osoba koje su u vezi s Domom za starije i nemoćne – naglasio je Mato Lakić, dodavši kako se štićenici nalaze svatko u svojoj sobi, u samoizolaciji, te kako ćemo kroz dan ili dva imati sve kompletirane rezultate. Prekjučer je detektirana prva zaražena iz Doma, odnosno zaposlenica, nakon toga se krenulo u epidemiološku obradu. Od jučer skupljamo podatke iz Doma, uskoro ćemo imati punu sliku stanja – dodao je Lakić.

– Od ukupno 12 štićenika Doma za starije i nemoćne u Pločama jedna je korisnica pozitivna na koronavirus i ona je trenutno na putu za OB Dubrovnik, gdje će biti uskoro smještena. Uz nju, dva pacijenta, korisnika istog Doma, smještena su u OB Dubrovnik jučer sa sumnjom na zarazu koronavirusom, a rezultati bi uskoro trebali doći. Ostalih devet korisnika je i dalje smješteno u Domu, u samoizolaciji i upravo je u tijeku njihovo testiranje, kao što su testirani i svi djelatnici Doma – naglasio je Cebalo.

 

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist