Grad

Uskoro nema više autom u Grad?!

Radovi iza Minčete

Na inicijativu gradonačelnika Grada Dubrovnika Andra Vlahušića danas je u Maloj vijećnici održan radni sastanak s predstavnicima Fakulteta prometnih znanosti i tvrtke Promel Projekt, inače autora Prometne studije Grada Dubrovnika. Sastanku su prisustvovali i gradski prometni inženjeri, direktor Sanitata Vedran Kunica, predsjednik Uprave Vodovoda Valentin Dujmović i predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković, pišu iz Grada Dubrovnika.

Uvodno je zaključeno da je primjenom dijela rješenja iz Prometne studije poboljšana protočnost prometa na najvećim gradskim raskrižjima, što je potvrdila i prošlogodišnja analiza brojanja prometa, dok je u nastavku naglasak stavljen na definiranje konačnog rješenja prometnog režima oko povijesne jezgre, od Ilijine glavice do Boninova.

Kapacitet cestovne mreže Dubrovnika, složili su se svi sudionici sastanka, nije dovoljan za apsorbirati količinu prometa u kontaktnoj zoni stare gradske jezgre, posebno u sezoni. Kao jedino rješenje, a što i sama Prometna studija nalaže, nameće se suzbijanje individualnog automobilskog prometa uz poticanje javnog prijevoza i pješačkog prometa. Potrebno je razmotriti i alternativne oblike prijevoza poput tzv. urbanih eskalatora, za čiju primjenu je Dubrovnik pogodan, ali i linijski prijevoz morem na tragu gradskog projekta Dubrovačkog vaporeta.

Fakultet prometnih znanosti u suradnji s nadležnim službama Grada analizirat će ideju i izraditi cjelovito stručno rješenje novog režima prometovanja kontaktnom zonom na način da se na početku Zagrebačke ulice i na Boninovu, odnosno u Ulici Druge Dalmatinske brigade uvede sustav naplate uz formiranje jedinstvenog kontrolnog centra. Ovakvo rješenje pratila bi izgradnja nove pješačke komunikacije do Pila predviđene GUP-om, novi režim prometa oko javne garaže, te reorganizacija gradskog autobusnog prometa, stoji na stranicama Grada Dubrovnika.

S predstavnicima tvrtke Promel Projekt između ostalog razgovaralo se o izradi prometnih rješenja Vukovarske ulice i Ulice dr. Ante Starčevića. Ispitat će se i rješenje postavljanja lijevog skretača na vrhu Ulice II. Dalmatinske brigade kod vidikovca.

Pročitajte još

Dubrovnik na 3,5 milijuna noćenja do kraja studenog

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

Uporabna dozvola hidrantskoj mreži Lokruma! A od čega se mreža sastoji?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija