Crna kronika

Uskok podigao optužnicu protiv krijumčara kokaina zaplijenjenog u Pločama

Uskok podigao optužnicu protiv krijumčara kokaina zaplijenjenog u Pločama

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv četvero hrvatskih državljana (1962., 1977., 1966., 1970.) i talijanskog državljanina (1971.) zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja i neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Optužnicom se, kako navode u priopćenju, I. okr. stavlja na teret da je, u razdoblju od mjeseca 2019. pa do kraja 2020. godine na području Dubrovačko-neretvanske županije, Ekvadora i Italije, s još najmanje jednom za sada neutvrđenom osobom, u cilju ostvarenja nepripadne materijalne koristi povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike sa točno određenim zaduženjima i ulogama radi kontinuirane nabavke, prijevoza, prijenosa i prodaje velikih količina kokaina na ilegalnom tržištu Hrvatske i Italije.

Nakon što je u Ekvadoru osoba neutvrđenog identiteta sakrila drogu u kontejner s bananama i otpremila ju brodom do krajnjeg odredišta u Luci Ploče, u okviru podjele zaduženja V. okr. je, kao carinski službenik u Područnom carinskom uredu Split, Carinskom uredu Ploče, po uputi I. okr. osigurao siguran i neometan provoz kontejnera kroz Luku Ploče do dogovorenog odredišta nakon što je kontejner u kojem je dopremljena droga iskrcan s teretnog broda, te je o kretanju kontejnera obavještavao I. okr. Potom je I. okr., zajedno s II. okr., na parkiralištu kraj osnovne škole izvadio kokain iz kontejnera te ga pretovario u vozilo od II. okr., nakon čega je II. okr. drogu uskladištio u stanu u Metkoviću.

Po nalogu I. okr., III. okr. je putem mobilnog uređaja upućivala II. okr. radi pravovremene i točne predaje IV. okr. dogovorene količine kokaina. Tako su u najmanje šest navrata isporučili kupcima najmanje 102 kilograma kokaina, po cijeni od najmanje 25.000 eura po kilogramu, pri čemu je IV. okr. u najmanje dva navrata preuzeo kokain u količini od najmanje 42.064,3 grama, od čega je jednom uspio 21 kilogram kokaina prevesti u posebno prerađenom prostoru vozila do zasad nepoznatih kupaca u Italiji, dok su 26. lipnja 2020. na području Baćina policijski i carinski službenici u istom vozilu pronašli i oduzeli 21.064,3 grama kokaina, zbog čega je IV. okr. osuđen pravomoćnom presudom Općinskog suda u Metkoviću. Tako nabavljenim i prodanim kokainom zaradili su najmanje 2.025.000,00 eura, dok je IV. okr. prodajom 21 kilograma te droge zaradio najmanje 525.000,00 eura. Ovisno o doprinosu svakog od pripadnika udruženja kojeg je okupio, I. okr. je V. okr. predao 40.000,00 eura, a II. okr. 10.000,00 eura.

USKOK je u optužnici predložio produljenje istražnog zatvora protiv troje okrivljenika.

Pročitajte još

‘GASIRAO’ I BEZ DOZVOLE Rekorder tjedna s 2700 eura kazne

Dulist

HTIO POMOĆI PRIJATELJU, NA KRAJU JE POKRADEN Pustio ga u stan, on mu ukrao nakit

Dulist

Sudac istrage odbio odrediti istražni zatvor maloljetnim nasilnicima iz Uvale

Dulist