Aktualno

Urbanistička inspekcija nadzire UPU Zaton Mali

Pokrenut je nadzor urbanističke inspekcije nad dokumentacijom Prijedloga Urbanističkog plana uređenja Zaton Mali, a Grad Dubrovnik trenutno je zaustavio postupak njegova donošenja jer je u tijeku izrada i donošenje Prijedloga Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada Dubrovnika, navodi se u odgovoru Vlade RH na zastupničko pitanje Mirele Holy.

Naime, zastupnica u Hrvatskome saboru Mirela Holy, postavila je zastupničko pitanje u vezi s prijedlogom UPU- a Zaton Mali. Njome se za pomoć obratila Nina Nadramija koja smatra da će, ukoliko UPU Zaton Mali, bude usvojen u ovakvom obliku, nepovratno devastirati prirodne resurse te ugroziti privatno vlasništvo velikog broja stanovnika.

– Realizacijom takvog UPU-a Zatona Malog koji je naselje koje živi isključivo od turizma, Zaton Mali, smatra, postat će  nepogodan  za  kupanje,  čime će biti ugrožena egzistencija većina stanovnika naselja. Upozorava da se u prijedlogu UPU-a, planiranim predimenzioniranim i suvišnim prometnicama oznaka SU1 i SU2, planiranim velikim parkiralištem na 1700 m2 privatnog zemljišta, planiranom brzom cestom, a imajući na umu činjenicu da u naselju već postoje tri paralelne prometnice, zatonska uvala s iznimno vrijednim prirodnim krajobrazom pretvara u betonsku mrežu.

Istovremeno se javne parkovne površine planiraju na privatnim površinama iako postoje neurbanizirana T1 područ ja koja nisu u privatnom vlasništvu, čime se javlja sumnja u pogodovanje privatnim partikularnim interesima – navela je u svom zastupničkom pitanju Holy. Također je pitala je li  urbanistička inspekcija Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja upoznata s ovim slučajem.

U svom odgovoru zastupnici Holy, Vlada je potvrdila kako je Uprava za inspekcijske poslove Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja zaprimila prijavu u kojoj se iznose sumnje  u nezakonitosti i nepravilnosti u postupku izrade i donošenja UPU – a Zaton Mali.

-Vezano uz navode prijave, pozivom na odredbu članka 291. Zakona o prostornom uređenju i gradnji pokrenut je nadzor urbanističke inspekcije nad dokumentacijom Prijedloga Urbanističkog plana uređenja Zaton Mali, koju je Upravi za inspekcijske poslove Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja dostavio Grad Dubrovnik, pozivom na odredbe članka 282. stavak 1. podstavak 6. I članka 283. stavak 1. Zakona.

U tijeku pokrenutog nadzora zaprimljena je od Grada Dubrovnika obavijest od 6. travnja 2012. godine, iz koje proizlazi da je Grad Dubrovnik trenutno zaustavio postupak donošenja UPU-a jer je u tijeku izrada i donošenje Prijedloga Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada Dubrovnika, za kojeg još nije započela javna rasprava.

Nakon okončanja javne rasprave o Prijedlogu PPUG, javna rasprava o Prijedlogu UPU-a ponovit će se u punom trajanju.

Također je u toj obavijesti navedeno da je u tijeku i izrada makete cijelog područja kako bi se građanima jasno pokazala sva prostorno planska rješenja i izbjegle manipulacije različitim fotomontažama koje su se pojavljivale u medijima. Obzirom da je nadzor urbanističke inspekcije nad Prijedlogom navedenog UPU-a još u tijeku utvrđivanja relevantnih činjenica pozivom na navode iz zaprimljene prijave, po završetku inspekcijskog nadzora obavijestit će se o utvrđenom činjeničnom stanju – navodi se u odgovoru Vlade kojeg potpisuje predsjednik Zoran Milanović. 

Pročitajte još

Julijana Antić Brautović nova je pročelnica za kulturu

Dulist

Nataša Novaković: U Dubrovačko-neretvanskoj županiji ima dosta zlouporabe položaja

Dulist

RIT Croatia se pridružila globalnoj inicijativi stjecanja digitalnih vještina

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija