GradHrvatska

Umro je kapetan Ante Jerković

Ante Jerković

Nakon duge i teške bolesti u 70-toj godini života u bolnici u njemačkom Mainzu umro je kapetan Ante Jerković.

Kapetan Ante Jerković rođen je 14. studenoga 1944. godine u Bariju u Italiji. Diplomirao je na Pomorskom fakultetu u Dubrovniku. Svoju karijeru kao pomorac započeo je 1963. godine kao kadet, a zatim časnik plovidbe na brodovima Atlantske plovidbe.

Godine 1976. godine se ‘iskrcao’ i zaposlio u kopnenim službama na poslovima kadrovskog referenta, potom informatike da bi 1978. godine postao pomoćnik šefa Charteringa, a poslije i šef Charteringa. Od 1990. godine je predstavnik Atlantske plovidbe u Londonu odakle se 1994. vratio u Hrvatsku. Najprije je bio direktor, a potom predsjednik Uprave društva gdje je ostao do umirovljenja krajem 2010. godine, od kada je obavljao funkciju predsjednika Nadzornog odbora dubrovačkog brodara.

Za Atlantsku plovidbu bilo je to razdoblje obilježeno ulaganjima, modernizacijom i povećanjem flote, ali i širenjem poslovanja na hotelijerstvo kupovinom tri hotela (Hilton, Lapad i Grand) te na zračni prijevoz (Dubrovnik Airline) i informatičku tvrtku Laus CC.

Kapetan Ante Jerković bio je i dugogodišnji počasni konzul Kraljevine Nizozemske. U Upravi VK Jug od 1979. godine. U više je mandata bio potpredsjednik kluba, a zadnjih godina i počasni predsjednik Kluba. Bio je u predsjednik udruge Mare Nostrum te sudjelovao u radu lokalnih gradskih vlasti, te član u Upravnom odboru karitative fondacije Croatia Monuments Appeal. Godine 2008. dobio je nagradu CROMA-e za menadžera godine u kategoriji velikih poduzeća, a 2009. iz ruku tadašnjeg predsjednika RH Stjepana Mesića primio odlikovanje – Red Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića.

Kapetan Jerković bio je dugogodišnji član Uprave JK Orsan kao i jedan od osnivača Rotary cluba Dubrovnik te jedan od njegovih bivših predsjednika.

Pročitajte još

Otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru nastavlja se idući tjedan

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] ‘HRVATSKA SLOBODA NIJE DOŠLA PREKO NOĆI’ 33. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije Grof

Dulist