Aktualno

Umrla Vesna Girardi-Jurkić

Umrla Vesna Girardi-Jurkić

Bivša ministrica kulture, arheologinja, dugogodišnja ravnateljica Arheološkog muzeja Istre i stalna predstavnica Hrvatske pri UNESCO-u dr. sc. Vesna Girardi-Jurkić preminula je sinoć u Puli u 68. godini života.

Vesna Girardi-Jurkić rođena je u Zagrebu 1944. godine, a 1947. je preselila s roditeljima u Istru. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Puli, a arheologiju i engleski jezik je diplomirala 1968. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te doktorirala 2000. godine.

Prvo radno mjesto bilo joj je u Arheološkome muzeju Istre u Puli, gdje je bila prva mlada kustosica-pedagoginja. Boravila je šest mjeseci na studijskom putovanju u Ateni, gdje je učila kako uključivati kulturnu baštinu u turizam, a njezino zalaganje na izradi suvenira, kopijama arheoloških nalaza prepoznao je i nagradio Turistički savez Jugoslavije.

Vodila je Antičku zbirku i arheološke radove, bila samostalna arheologinja istraživačica velike nekropole Burle, zatim ravnateljica Arheološkoga muzeja Istre u Puli od 1979. do 1991. godine, a radila je i na arheološkom parku Nezakcij, koji je prvi arheološki park na otvorenome.

Također je radila na restauraciji i rekonstrukciji pulske Arene. Utemeljila je edicije Katalozi i monografije, Mali katalozi te bila urednica časopisa Histria Archaeologicae.

Bila je vodič za talijanski, engleski i francuski jezik u kabinetu predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita. Postala je pomoćnicom ministra u Ministarstvu prosvjete, kulture i športa Republike Hrvatske 1991. godine, te je preuzela organizaciju evakuacije i zaštite spomenika u doba ratne opasnosti, a radila je i na osnivanju restauratorskih centara u Istri i sjevernoj Hrvatskoj.

Od 1992. do 1994. godine obnašala je dužnost ministrice prosvjete, kulture i športa te je zatim imenovana prvom veleposlanicom Hrvatske pri UNESCO-u u Parizu gdje je ostala do 2001. godine.

Njezinom inicijativom na listu svjetske baštine UNESCO-a upisani su kompleks Eufrazijeve bazilike u Poreču i urbana cjelina grada Trogira 1997. godine, te katedrala sv. Jakova sa šibenskom gradskom jezgrom 2000. godine. Posljednja dužnost bila joj je ona ravnateljice Međunarodnog istraživačkog centra za arheologiju Brijuni-Medulin.

Autorica je oko 400 znanstvenih radova. Dobitnica je sedam najviših državnih odlikovanja, počasna je građanka nekoliko gradova te dobitnica nagrade Hrvatskog arheološkog društva 2005. godine.

Posljednji ispraćaj Vesne Girardi-Jurkić bit će u utorak, 28. kolovoza u 11 sati na pulskom groblju, a pokop istog dana u u Zagrebu na Mirogoju.

Pročitajte još

Plenković: ‘Sutra ujutro krećemo s formiranjem većine’

Dulist

BRANKO BAČIĆ PROGLASIO POBJEDU Velika izlaznost nam je dala snažan legitimitet

Dulist

BOŽO LASIĆ: Konavle su i dalje plave!

Dulist