Kultura

UMJETNICI U ČAST PARCU Izložbom ‘Grad sv. Vlaha’ otvorena jubilarna Festa Dubrovnik

UMJETNICI U ČAST PARCU Izložbom 'Grad sv. Vlaha' otvorena jubilarna Festa Dubrovnik

Izložbom ‘Grad sv. Vlaha’ ovog je ponedjeljka navečer u predvorju Kazališta Marina Držića započeo program jubilarne 20. Feste Dubrovnik 2021. Riječ je o tradicionalnoj izložbi u čast našem Parcu u kojoj je sudjelovalo 15 umjetnika i to 14 članova Dubrovačke udruge likovnih umjetnika te slikar Josip Škerlj. Svoje radove izložili su Anto Violić, Diana Rajić, Josip Škerlj, Josipa Vlašić, Luce Đuraš, Marijan Fragić, Marijana Hure, Marta Baće, Mirica Dubčić, Miroslav Stamatović, Mišo Baričević, Nino Dubčić, Robert Kralj, Silvija Sikavica i Valter Kožul.

-Tradicija koju imamo s našim izložbama koje su tematski uvijek vezane u tom odnosu sv. Vlaha i Grada, već je skoro ispunila svrhu naše ovogodišnje manifestacije. Bilo nam je uvijek bitno da u ovome predvorju kad ima bit’ svečana sjednica Gradskog vijeća budu slike koje će pokazati Grad i sv. Vlaha. Mi smo to ove godine s vašim naporima izuzetno uspjeli. Toliko sam oduševljen s ovih 15 slika da mi se čini da je i ovaj katalog izložbe dovoljan za nekoga doma usrećiti – rekao je predsjednik Udruge Festa Slobodan Nano Vlašić dodavši kako će ove godine umjesto tradicionalne Feste od klapa održati promociju CD-a Klape Kaše, tj. autorskog djela Vicka Dragojevića ‘Misa sv. Vlaha’ koje je prošle godine praizvedeno.

-Imat ćemo i grličanje, a već znamo da će dogodine naziv ove tradicionalne izložbe u čast sv. Vlahu biti Grad je sv. Vlaho – istaknuo je Vlašić.

Predsjednik Dubrovačke udruge likovnih umjetnika Valter Kožul naglasio je kako ovu izložbu organiziraju već dugi niz godina u suradnji s Udrugom Festa i Maticom iseljenika.

-Na ovoj izložbi predstavilo se 15 umjetnika, tj.14 članova naše udruge i naš prijatelj Josip Škrelj. On je uvijek s nama i s našom udrugom. Ovo je prva ovogodišnja izložba naše udruge. Nadam se da ćemo, ako to pandemijski, ali i financijski uvjeti dopuste, nastaviti prošlogodišnji tempo otvaranja izložbi. Nadam se da ćemo upriličiti četiri do šest izložbi, a već mogu najaviti i našu novu izložbu u sljedećem mjesecu – naglasio je Kožul.
Kustosica izložbe, povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković istaknula je kako je Festa sv. Vlaha ‘festa od slobode’.

-Sam grad u ruci sv. Vlaha kao model postaje inspiracija brojnim umjetnicima, slikarima, kiparima, graditeljima pjesnicima i književnicima i ta inspiracija se vidi i u večerašnjim radovima. Naglasila bih da postoji to jedno mediteransko nasljeđe i duga slikarska tradicija te kršćanska duhovnost koji su ključni temelj svakog ovdje izloženog rada. Vidimo figuraciju s dozom apstrakcije u djelima Miša Baričevića, Fragića, Dubčića. Oni su na jednom zanimljivom tragu apstrahiranja motiva sv. Vlaha s figurativnom podlogom. Za razliku od njih, imamo umjetnike poput Stamatovića i Hure koji su stvorili jedan minimalistički monokromni prikaz sv. Vlaha i na tamnoj podlozi stvaraju sivo-bijele kompozicije. Josip Škerlj je ovog puta u svome radu krenuo na asimetriju i u jednom neskladu niže detalje i to radi namjerno s dubokom promišljenosti – rekla je Batinić Ivanković.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist