Kultura

UMJETNICI SKUPŠTINI HDLU Tražimo povlačenje svih žalbenih postupaka oko Flore

galerijaflorindom

Peripetija oko Florinog doma na relaciji Hrvatsko društvo likovnih umjetnika iz Zagreba i Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik, smo se naslušali, načitali i nagledali. Međutim, kraj se još uvijek, čini se, ne nazire. Naime, HDLU iz Zagreba, nezadovoljno odlukom Trgovačkog suda u Dubrovniku koji je odbio tužbeni zahtjev HDLU iz Zagreba za upis vlasništva na Florin dom kao neosnovan, uputilo je žalbe nadležnim tijelima. Kako ističu iz Galerije Flora, HDLU Dubrovnik je već tri godine uknjižen na Galeriju Flora, no Trgovački sud u Dubrovniku odbacio je tužbe HDLU iz Zagreba kao neosnovane

Skupština HDLU-a najavljena je za srijedu 6. ožujka, međutim, puno dubrovačkih umjetnika čini se nije dobilo poziv, iako su članovi udruge. Saznaje se to s Facebook profila Galerije Flora. Umjetnik Ivan Skvrce, inače član HDLU iz Zagreba, obratio se članovima HDLU iz Zagreba pred kojima je glasovanje, dubrovačkim umjetnicima i zainteresiranoj kulturnoj zajednici i javnosti.

-Poštovani umjetnici, umjetnice, članovi i članice naše udruge HDLU! Obraćamo Vam se jer ne znamo jeste li ste primili poziv za Skupštinu HDLU-a koja će se održati u srijedu, 6. ožujka 2024. u 19 sati u Meštrovićevom paviljonu, ali znamo da mnogi članovi naše udruge nisu dobili poziv. Na Skupštini se izglasavaju vrlo važne odluke, a svi članovi nisu valjano upućeni ni pozvani, zato Vam se i obraćamo ovim putem i šaljemo dnevni red Skupštine u prilogu ukoliko ga niste zaprimili. Vezanu uz točku dnevnog reda, 4. FLORIN DOM – prijedlog 1: Upravni odbor HDLU i prijedlog 2: Ivan Skvrce koja se stavlja na glasanje, pozivamo Vas i tražimo potporu za inicijativu kojom, kao članovi i članice HDLU-a tražimo da Skupština naše udruge, kao najviše tijelo odlučivanja i upravljanja povuče sve žalbene postupke prema HDLU Dubrovnik, upućene pravnim putem s ciljem opovrgavanja uknjiženja HDLU-a Dubrovnik kao vlasnika Florinog doma, jer nismo suglasni i ne slažemo se s namjerom i strategijom oduzimanja vlasništva HDLU Dubrovnik, niti vidimo razlog niti svoje pravo stjecanja vlasništva naše udruge nad Florinim domom u Dubrovniku. Pokretanje pravnog postupka za stjecanjem vlasničkih prava nad Florinim domom u Dubrovniku, kao Skupština nikad nismo podržali, nije nas se pitalo za mišljenje niti nam je za to pravovremeno pružena prilika. Upravo zbog toga naglašavamo da je ovaj pravni postupak samo jedan od pravnih postupaka koje naša udruga rješava već godinama s nekretninama, odnosno da ih ipak nazovemo pravim imenom, prostorima za djelovanje umjetnika – napisao je, između ostaloga, Skvrce, podsjećajući kako ‘ovaj dugotrajni i mučni spor’ traje od 2007. godine.

-Činjenica je da je HDLU Dubrovnik od travnja 2021. vlasnik Florinog doma, što je, ako imamo imalo razuma i savjesti ogroman korak za sve umjetnike i sve strukovne umjetničke udruge u Hrvatskoj koje na ovaj način mogu samostalno, izvan institucionalno, slobodno, ravnopravno, miroljubivo i konstruktivno djelovati na korist svih umjetnika u Hrvatskoj. Smatramo da je baš upravo sada vrijeme da, napokon, kao najviše tijelo upravljanja, kao Skupština HDLU, odnosno svi članovi zajedno, odlučimo da li smo za to da se navedeni pravni spor za oduzimanjem vlasništva drugoj udruzi u Dubrovniku nastavi u naše ime ili obustavi. Dakle, podsjećamo i naglašavamo ovim putem da u srijedu 06.03.2024. u 19 sati na Skupštini imamo pravo i priliku a mišljenja smo i obavezu da se nedvosmisleno izjasnimo o sljedećem: da li mi kao članovi HDLU u Zagrebu imamo razlog, motiv i pravo da na osnovu toga što smo u glavnom gradu Republike Hrvatske i na osnovu toga što pripadamo najbrojnijoj strukovnoj udruzi likovnih i multimedijalnih umjetnika u Hrvatskoj, imamo i dužnost sudski tražiti da se Florin dom u Dubrovniku u vlasništvu HDLU Dubrovnik potražuje i upiše kao naše vlasništvo. Smatramo da kao članovi Skupštine, najvišeg tijela upravljanja i odlučivanja, glasanjem možemo obvezati upravu da u ime naše udruge, u ime nas članova umjetnika odustane od žalbenog zahtjeva protiv kolegica i kolega umjetnika u Dubrovniku. To je izbor koji predlažemo i smatramo jedinim ispravnim u namjeri da se krene u mirno okončanje ovog postupka – detaljno je obrazložio Skvrce.

Pročitajte još

Kralj Charles odlikovao Hrvaticu Lady Jadranku Njerš Beresford-Peirse koja je ulagala u dubrovačku baštinu

Dulist

ZAVRŠNA IZLOŽBA U FLORI Zavirite u šareni svijet polaznika PopHeart Factoryja

Dulist

IBRICA JUSIĆ UZ 60 GODINA KARIJERE ‘Prst sudbine pokazao mi je da sjednem na moje skaline’

Ivana Mijić Vulinović