Aktualno

“Ukidanje brodskih linija je neprihvatljivo”

"Ukidanje brodskih linija je neprihvatljivo"

Načelnici općina s otoka Korčule i Lastova uputili su odgovor pomoćniku ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Nikoli Mendrili  i Agenciji za obalni linijski pomorski promet u pogledu određivanja državnih brodskih linija.

Općine ne prihvaćaju niti su suglasne s eventualnim ukidanjem dnevne linije s polaskom iz Splita u 10.30 sati, izmjenom minimalne učestalosti linije Orebić – Dominče, a pogotovo ukidanjem noćne linije 00.30 sati iz Korčule i 00.30 sati iz Orebića kao i promjene minimalnog kapaciteta 100/400 na 50/200.

Načelnici su također protiv ukidanja pristajanja u sezoni u Prigradici na brzobrodskoj liniji Korčula – (Prigradica) – Hvar – Split.

– Traženje ukidanja ovog pristajanja isključivo na zahtjev Grada Korčule nema nikakvih ekonomskih učinaka, te bismo po istom principu komoditeta mogli tražiti ukidanje pristajanja brzobrodske linije Split – Hvar – Vela Luka u Hvaru – navodi se u odgovoru četvorice načelnika.

Načelnici su podsjetili Mendrilu na načelan dogovor iz ožujka, na osnovu čega su zatražili uspostavu nove linije Lastovo – Korčula – Dubrovnik, koja bi “na optimalan način konačno povezala Općinu Lastovo sa županijskim središtem”.

– Smatramo suvišnim argumentirati naš nebrojeno puta ponavljan stav o broju pučanstva, depopulaciji otoka, razvijenosti naših Općina i otoka u cjelini, kao i potrebama gospodarstva i stanovnika ovog Otoka, koji unatoč svim problemima pokušava zadržati ovo malo stanovnika, a pogotovo mladih, na otoku – navodi se u odgovoru načelnika.

– Razvijati turizam, gospodarstvo i poduzetništvo u uvjetima ovakvih cijena trajektnih karata i na kraju biti svjedok još i ukidanju pojedinih linija radi uštede minornih sredstava u Državnom proračunu, za nas je neprihvatljivo – stoji u dopisu kojeg potpisuju načelnik Općine Vela Luka Boris Žuvela, načelnik Općine Blato Ivo Gavranić, načelnik Općine Smokvica Lenko Salečić i načelnik Općine Lastovo Miro Maričević.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist