GradUrednički izbor

UHIĆENI U ZAGREBU Dvojac iz Bangladeša pobjegao iz Čistoće, uputili se prema Portugalu!

POBREZJE CESTA CISTOCA001

Čistoća je sredinom ovog mjeseca ostala bez dva radnika iz Bangladeša. Ne svojim krivicom! Dvojica su muška­raca, naime, svoju sreću odlučila potra­žiti izvan granica Lijepe naše. Jednog se dana jednostavno nisu pojavili na poslu. Zaputili su se, kako doznajemo, prema Zagrebu autobusom, a potom su zrakoplovom željeli otputovati do Por­tugala. Međutim, u Zagrebu su uhićeni i pritvoreni. Potvrdila nam je to direk­torica Čistoće Mihaela Mikulandra. Što se zapravo dogodilo?

—Dva inozemna radnika iz Bangla­deša neopravdano su izostali s radnoga mjesta na dan 13. rujna 2023. godine te je provjerom utvrđeno da su dan ranije, odnosno 12. rujna 2023. godine nakon odrađene smjene iz nepoznatih razloga napustili Dubrovnik. Iz razgo­vora s agentom, krajnje odredište bio im je Portugal, međutim u Zagrebu su uhvaćeni i pritvoreni – ističe u odgo­voru za DuList Mihaela Mikulandra.

Stigli krajem srpnja
Oni su, naime, u Dubrovnik stigli kra­jem srpnja kada je iz Čistoće i stigla vijest kako će se zaposliti ukupno 23 strana djelatnika budući da nisu uspjeli dobiti potreban broj radnika putem jav­nog natječaja. Više o tome rekla je čel­nica ove gradske tvrtke u razgovoru za DuList u kolovozu ove godine.

— Čistoća je, naime, tijekom ožujka ove godine provela natječaj na Hrvat­skom zavodu za zapošljavanje. Tražilo se 20 radnika za radno mjesto čistač i 10 radnika za radno mjesto pomoćni radnik. Na natječaj su se javile četiri osobe, a samo dvije su se pojavile i oba­vile liječnički pregled. Jedna osoba je odustala prilikom potpisivanja ugo­vora, a druga je bila zaposlena, ali je i ona odustala nakon 15 dana. S obzirom da se javio nedovoljan broj zainteresi­ranih, Zavod za zapošljavanje nam je dao pozitivnu ocjenu za zapošljava­nje državljana iz trećih zemalja. Tada je Čistoća sklopila ugovor s agencijom Connect Human Resources d.o.o. sa sjedištem u Kaštel Lukšiću te prvotno namjeravala zaposliti 25 stranih rad­nika. No, dvije osobe su u međuvre­menu odustale tako da nam ih na kraju stiže 23 – rekla nam je u kolovozu Mikulandra.

S obzirom kako su stranci u Dubrov­nik stigli preko agencije, zanimalo nas je koje su njihove obveze prema Čistoći.

— Temeljem potpisanog ugovora, Agencija je dužna nadoknaditi rad­nike drugim radnicima. Test tržišta Hrvatskog zavoda za zapošljavanje po natječaju za tražena radna mjesta je istekao pa bi radi ishodovanja dozvola za boravak i rad u Republici Hrvat­skoj za nove radnike trebali ponovno provesti čitavu proceduru. Iz toga razloga, a i smanjenja obujma posla, trenutno nećemo uzimati zamjene za radnike koji su otišli, već ćemo u slučaju potrebe u procedure ići pred iduću sezonu – zaključila je Mihaela Mikulandra. AFR

Pročitajte još

Raspisan je javni natječaj za zakup 15 garažnih mjesta u Mokošici!

Dulist

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist