Aktualno

Udruge ostaju u Lazaretima!

Udruge ostaju u Lazaretima!

Dubrovnik je ovo čekao 30 godina, tu je kredit i ugovor, radnici su tu, vlasnik je Grad Dubrovnik – rekao je uvodno gradonačelnik Andro Vlahušić na sastanku s predstavnicima udruga koje koriste Lazarete čija je obnova započela prije par dana.

– Do sada smo tražili od korisnika da oslobode prostore, ali nismo inzistirali jer nismo vjerovali da će obnova dogoditi – naglasio je. Također je dodao da će sve udruge i dalje imati uvjete za rad u Lazaretima, prilagođene obnovi.

– Korisnici će se pomicati ovisno o radovima –  naglasio je gradonačelnik. Nakon obnove Lazareta, koja bi trebala biti gotova do proljeća 2014. korisnicima će se predati obnovljeni prostori.

– Svi korisnici će se vratiti u Lazarete nakon obnove. No konačnu odluku o tome morat će dati Gradsko vijeće, uz suglasnost Vlade RH i Ministarstva kulture – zaključio je.

Voditelj Art radionice Lazareti Slaven Tolj naglasio je kako je ta udruga došla do građevinske dozvole i da nije istina kako nitko nije vjerovao u obnovu Lazareta.
– Mi smo počeli obnovu, skrbili o svojim prostorima, obnovili krovove. A još jučer pročelnik Mirić nije želio doći do nas, a sada se ohrabrio kada ste vi tu – dodao je Tolj.

– Jedanaest godina čekamo da Sanitat izađe iz zadnje lađe da bi mogli realizirati naš program na temelju kojeg smo dobili novce. Želimo točno dogovoriti dinamiku radova. Mi smo za obnovu i uvredljivo je čuti izjave "da moramo biti sretni jer se obnavlja spomenk kulture" – naglasio je Tolj dodavši kako su postavljanjem skela i dijelom zagrađivanja vrata dovedeni u pitanje programi ARL, DEŠE, Studentskog teatra Lero.

– Rezultat je to loše komunikacije i ovakav način komunikacije nije primjeren uljudnom načinu ponašanja. Postoji nepovjerenje prema gradskoj upravi. Mi ne dobivamo novac, mi radimo natječaje, i prostor nam nije poklonjen. Mi smo u njega uložili puno truda –  komentirao je Tolj zaključivši kako je rečeno da će se Lazareti koristiti za "civilni život".

– To vam je sve osim vojske i crkve – zaključio je.

– Zašto projektant Peković i građevinari kažu da ćemo morati iseliti iz prostora? – upitao je Tolj  gradonačelnika. Gradonačelnik Vlahušić komentirao je kako se ovdje očito radi o nepovjerenju između njega osobno i ARL, no kako bez obzira na to nitko od udruga neće morati iseliti.  Zadužio je predsjednicu UV FA Linđo Irenu Lobaš za koordinaciju radova, izvođača i udruga.

Zrinka Japunčić iz Plesnog studija Lazareti upitala je što će reći roditeljima djece koji pitaju hoće li se moći održavati njihovi programi.

– Nećete moći ostati tu. Prostori će biti smanjeni, Grad će izaći u susret – napomenuo je Vlahušić.

Davor Mojaš iz Studentskog teatra Lero komentirao je kako iseliti cijeli jedan teatar nije iseliti uredski prostor.
– Samo želimo normalno funkcionirati dok nismo tu, i da se možemo vratiti nakon godinu i pol dana – komentirao je Mojaš.
– Za što služi ova skela? Je li za skidanje krovova? – upitao je Slaven Tolj.

Gradonačelnik Vlahušić samo je kratko komentirao kako je završen razgovor i krenuo u obilazak svih prostorija udruga bez prisustva novinara.

Pročitajte još

Studentska ‘PEP konferencija’ ovog četvrtka i petka na Kampusu

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist