Kultura

‘UDAHNI’ Sjećanja Kristine Kojan Goluža na topli obiteljski dom uništen u ratu

'UDAHNI' Sjećanja Kristine Kojan Goluža na topli obiteljski dom uništen u ratu

Dubrovačka publika ove je subote u Lazaretima imala priliku pogledati multimedijalni rad ‘Udahni’ umjetnice Kristine Kojan Goluža. Riječ je o prikazu njenih sjećanja iz svog konavoskog doma koji je spaljen u Domovinskom ratu, a koji nakon završetka rata zbog podjele imovine više nije u obiteljskom vlasništvu. Autorica pomoću fotografija i dijapozitiva djelomično rekonstruira ambijent stare kuće, ovaj put na drugome mjestu – u Lazaretima. Fotografije toplih uspomena iz obiteljskih albuma suprotstavlja fotografijama kuće danas, fotografijama koje prikazuju propadanje, traumu i napuštenost. Tako postavljen umjetnički koncept nastoji problematizirati odnos pozitivne emotivne relacije spram prividno odbojnog, traumatiziranog fizičkog prostora.
Kako je na otvaranju izložbe rekla autorica, prisjećajući se i početka Domovinskog rata, kroz kuću je htjela prikazati propadanje, a temelji se na jednom snu. Rekla je kako je njen drugi djed umro 1997. dok je bila u Austriji, što joj je bilo jako teško. Sanjala je da dolazi u tu izgorenu kuću, sjeća se bijelih oblaka i dima te kako se penje skalinima na kat gdje baka i djed spavaju. Tada je osjetila mir.
-Poželjela sam taj san prikazati kroz izložbu, ali godinama nisam znala kako to likovno riješiti, taj topli dom i sjećanja iz 80-ih godina koja sam pokušala prikazati dijapozitivima – rekla je među ostalim te dodala kako će prostor možda izgledati prazan, ali nije. On živi, rekla je. Ponata je bila njena sjećanja na kuću u kojoj su svi živjeli zajedno prikazati u galerijskom prostoru.

Pročitajte još

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist