Kultura

U UTORAK Predavanje Katje Bakije Časopis ‘Dubrovnik. Cviet narodnog književstva’

katja bakija011

Hrvatsko kulturno društvo Napredak povodom tridesete obljetnice obnoviteljstva svog djelovanja u Dubrovniku (1993.-2023.) u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama kroz ovu godinu organizira ciklus znanstvenih predavanja koja s različitih motrišta propituju bogatu dubrovačku kulturnu i književnu baštinu.

U utorak 7. studenog 2023. u 19 sati u Narodnoj knjižnici Grad (Saloča od zrcala) dr. sc. Katja Bakija, povjesničarka književnosti, književna kritičarka i urednica, izvanredna profesorica na Sveučilištu u Dubrovniku održat će predavanje „Almanah Dubrovnik. Cviet narodnog književstva u ogledu vremena” (Dubrovnik – Zagreb, 1849. – 1852.).

Predavanje će tematizirati prilike u Dubrovniku početkom i sredinom 19. stoljeća koje se ne mogu promatrati izvan konteksta šire duhovne klime u Hrvatskoj i Europi. Vrijeme je to romantičarskih pokreta u europskim književnostima dok se u Zagrebu u zajednici s ostalim slavenskim narodima razvija ilirski narodni preporod.

U Dubrovniku u tom razdoblju pratimo propadanje jedne male, ali moćne države, ono doista predstavlja suton dubrovačkog zlatnog doba, neprežaljeni gubitak slobode i nezavisnosti, posebice za predstavnike vlastele. Jezično to razdoblje obilježeno je trilingvizmom, pisalo se na talijanskom i latinskom jeziku, ali se postupno obnavlja i književnost na hrvatskom jeziku.

Predavanje će fokus usmjeriti na krug književnika i kulturnih djelatnika koji su u tom turbulentnom vremenu svojim djelovanjem povezali dubrovačku književnost i tradiciju s preporodnim idejama. Kako su časopisi pouzdan pokazatelj i barometar najznačajnijih tijekova i pulsiranja u društvenom i književnom životu ukazat će se na povijesni, društveni, politički i kulturni kontekst u kojem se pojavio i kratko trajao godišnjak Dubrovnik cviet narodnog književstva (Dubrovnik – Zagreb, 1849. – 1852.). Predstavit će se njegovi pokretači, urednici i suradnici, uređivačka koncepcija i dati pregled najznačajnijih priloga. Posebice će se istaknuti činjenica kako je riječ o prvom književnom časopisu na hrvatskom jeziku u Dubrovniku koji se pojavio 1849. godine.

Pročitajte još

IVANA MARIJA VIDOVIĆ Ocjenjivala mlade talente u Italiji

Dulist

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist