Kultura

U UMJETNIČKOJ GALERIJI O ‘Divljem cvijeću’ Tomislava Ivanišina uz kavu

U UMJETNIČKOJ GALERIJI O 'Divljem cvijeću' Tomislava Ivanišina uz kavu

Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u subotu je održano stručno vodstvo kroz aktualnu izložbu ‘Divlje cvijeće’ umjetnika Tomislava Ivanišina u sklopu programa ‘Subotnja kava u Galeriji’. Kustosica izložbe, Petra Golušić svim je zainteresiranim posjetiteljima približila rad Tomislava Ivanišina, ali i sam koncept izložbe, a o svome je radu govorio i sam umjetnik.

„Subotnja kava u Galeriji“ program je Umjetničke galerije Dubrovnik kojom se želi približiti sugrađanima i svim posjetiteljima grada Dubrovnika nudeći im drugačiji doživljaj jedne kulturne ustanove. Ovakav vid interakcije s posjetiteljima izvodi se jednom mjesečno kroz aktualne izložbe ili stalni postav.

Izložba predstavlja izbor od 150 slika serije Divlje cvijeće, a zastupljeni radovi su nastali u periodu od 2003. do 2019. Riječ je o modernističkoj konvenciji stvaranja u kojoj autor bilježi krajobraz i zapisuje ga kao kartografiju učinjenu od kadrova precizirane zbilje. Životni bitak opisuje se suptilno snagom simbola koji egzistiraju u prirodi. Slika se predio fokusiran detaljem pronađenim u vrtu, na livadi, obronku brda, stijeni ponad mora itd. Detaljno se čita bogatstvo struktura cvjetova, kaktusa, listova i niti trave, grma itd. Estetika se gradi i izgrađuje oštroumno i senzualno. Riječ je o autoru koji je po zvanju arhitekt, k tome pasionirani ribar, i prirodoznanstveni aspekt u radu je nesvjesno prisutan. U tek naizgled običnoj prisutnosti otvaraju se razni diskursi pustolovine živopisnih radova koji majstorski progovaraju o unutarnjem cvjetanju čovjeka i ostalom. Tiho i mudro reagira se na stvarnost i višeznačenjski se označava istina koja svima isto pripada i čiji smo dio. Život se interpretira u duhu simplificirane i esencijalne percepcije prirode; podcrtava se poštovanje prema njemu.

Foto: Miho Skvrce

Pročitajte još

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist