Kultura

U UMJETNIČKOJ GALERIJI Eugen Varzić predstavlja se izložbom ‘Sve su ti slike OK’

U UMJETNIČKOJ GALERIJI Eugen Varzić predstavlja se izložbom 'Sve su ti slike OK'

Samostalna izložba hrvatskog suvremenog umjetnika Eugena Varzića bit će otvorena u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u četvrtak, 22. srpnja u 21 sat. Eugen Varzić u izložbi ‘Sve su ti slike Ok’ predstavlja se djelima nastalim u razdoblju od 2016. do 2021. godine. Riječ je o slikama rađenim tehnikom ulja na platnu i crtežima u tehnici olovke na papiru. Umjetnikova supruga Romana, njihova djeca i poznanici, stalni su modeli te bivaju transformirani u nove imaginarne svjetove – portrete: Christine, Winter, Night, my love, Night. Bravuroznom likovnom tehnikom, na kojoj mu mnogi zavide, svojim totalima portreta slikar Varzić postavio je nove kanone postmoderne ikonografije.

Svi modeli podsjećaju na neki događaj, trenutak umjetnikova života. Prolaznost Emocija, odsjaj iz očiju Varzićevih portreta – lica naše svakidašnjice, situacija u kojima smo se svi nalazili, govore o duboko humanom slikaru velikoga slikarskog naboja, koji nas vodi k istini ljepote svakodnevlja. Iznimno je važno potvrditi činjenicu o visokoj tehničkoj spretnosti našega umjetnika, koja dominira na svim portretima, a jedan od njih pretočio je u veliki mural u Vukovaru, s porukom mira i tolerancije u ovom svijetu nemira.
Uz portrete, na ovoj izložbi izloženi su i krajolici koji tvore posebnu cjelinu u umjetnikovu stvaralaštvu. Varzićeva dva krajolika: Odlazak u grad i Običan dan, rađena su u maniri američkih precizionista, oslonjenih na kubistički realizam. Istoj skupini pripadaju i krajolici Casisa, Šibenska, Life, Morning has broken (the silence of night). Taj američki likovni smjer bavi se urbanim temama, reducirajući i analizirajući formu monumentaliziranih posve uobičajenih likovnih tema.

Slikar Eugen Varzić posebna je osobnost hrvatske likovne scene jer je svoj likovni razvoj, odnosno istraživački likovni put usmjerio u drukčijem smjeru. Riječ je o izgrađivanju likovnosti suvremenoga hrvatskog slikara na naslijeđu kurentnih likovnih težnji američkog slikarstva XX. stoljeća, koje je oblikovano na temelju heterogene likovne baštine nastale na valovima useljavanja. Varzićev likovni put određeno je svjedočenje traženja ponovnih veza sa suvremenom europskom likovnom avangardom, i to u krugovima najkvalitetnijih likovnih umjetnika.

Kustos izložbe je dr. sc. Vinicije B. Lupis, a izložba ostaje otvorena do 19. rujna 2021. godine.
Realizaciju ove izložbe omogućio je Grad Dubrovnik i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, te pokrovitelj Valamar Riviera.

BIOGRAFIJA

Eugen Varzić diplomirao je na slikarskom odjelu Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci 1999. godine. Izlagao je na trideset samostalnih izložbi, te na više od stotinu skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad više je puta nagrađivan. Vodio je razne umjetničke projekte te surađivao u međunarodnim likovno – umjetničkim projektima. Likovno se usavršavao u Madridu, u radionicama Eloya Moralesa i Antonija Lópeza Garcije. Njegovi likovni radovi nalaze se u mnogim javnim i privatnim prostorima te u privatnim zbirkama širom Hrvatske i svijeta, ali i u sakralnim prostorima. Autor je dviju javnih skulptura rađenih u tehnici mozaika, Trosjed i Konfin, koji su predstavljeni u Poreču, i murala Marino Cettina u Umagu. Uvršten je u leksikone i vodiče moderne i suvremene umjetnosti, ali u Italiji i Španjolskoj! Kao jedan od pet likovnih umjetnika iz Republike Hrvatske, godine 2008. sa svojim radom pod nazivom Eva (ciklus Enfer et Paradis) uvršten je u Leksikon fantastične i suvremene umjetnosti Europe, autora Gerharda Habarte. Ta je slika uvrštena u stalni postav Muzeja fantastične umjetnosti u Beču. Već niz godina sudjeluje u humanitarnim aukcijama slika. Povremeno se bavi dizajnom, kratkim filmom, ilustracijom i izradbom slikovnica, vođenjem likovnih radionica i individualnih likovnih poduka budućih studenata visokih umjetničkih škola. Na prvoj TEDxPula konferenciji u Istri održao je govor pod nazivom Umjetnost kao disanje. Kao slobodni umjetnik živi i stvara u Istri, u Hrvatskoj.

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist