Aktualno

U Sloveniju više ne možemo s isteklom osobnom iskaznicom. Možemo li u BiH?

U Sloveniju više ne možemo s isteklom osobnom iskaznicom. Možemo li u BiH?

Hrvatska još nije proglasila kraj epidemije pa građanima još uvijek vrijede istekle osobne iskaznice. Međutim, s isteklom osobnom iskaznicom više ne možete putovati u Sloveniju, koja je kako donosi  RTL Danas, prva u Europi proglasila kraj epidemije.
Vlada je, naime, zbog pandemije, postigla sporazum s nekim zemljama oko prelaska granice čak i s isteklom iskaznicom. Slovenija je odlučila da dio tog pakta više ne želi biti. S druge strane, Vlada nikada nije izašla s popisom država u koje je moguće putovati s isteklim dokumentima već je za svaku državu potrebno istražiti pojedinačno.
Za RTL Danas na to pitanje odgovaraju s granične policije BiH.
-Prilikom prelaska državne granice Bosne i Hercegovine, još uvijek se može primijeniti propis kojim je produljen rok valjanosti ranije izdanih dokumenata (putovnice, osobne iskaznice) za državljane Republike Hrvatske, kojima je rok valjanosti istekao za vrijeme trajanja epidemije COVID-19, odnosno od 13. 03. 2020. godine, a isti se smatraju valjanima najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije -kažu.
S obzirom na to da Granična policija BiH nije službeno obaviještena da je Vlada Republike Hrvatske donijela odluku o proglašenju kraja epidemije bolesti COVID-19, sukladno tome se primjenjuju navedeni propisi, dodaju pa ističu kako policijski službenici Granične policije BiH, prilikom оbаvljаnjа graničnih provjera osoba, neposrednim uvidom u predočenu dokumentaciju utvrđuju ispunjenost uvjeta za prelazak državne granice BiH u skladu s rеlеvаntnim zаkоnskim i podzakonskim prоpisimа, uz eventualno poduzimanje zakonom propisanih mjera.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist