Dubrovčanin Marijo Curić, chef restorana 360, predstavio je hrvatsku gastronomiju u srcu Rima. Naime, u srijedu navečer održana je ekskluzivna večera Michelina i Hrvatske turističke zajednice na kojoj je Curić udružio snage sa chefom restorana Idylio by Apreda Francescom Apredom u predstavljanju vrhunske gastronomije.
– Prezentacija hrvatske gastronomije u središtu Rima i to u jednom od najpoznatijih rimskih restorana znači puno za promociju i vidljivost Hrvatske na talijanskom tržištu. Kada tome pridodamo činjenicu da je partner ove večere MICHELIN, onda možemo zaključiti kako je naša gastronomija vrlo cijenjena u stručnim krugovima te među vrhunskim poznavaocima kulture pripreme hrane – izjavila je Viviana Vukelić, direktorica Predstavništva HTZ-a u Italiji.
Među brojnim uzvanicima koji su imali priliku uživati u večeri, bili su partneri i predstavnici talijanskog turističkog sektora, predstavnici medija, kao i popularni blogeri te infulenceri specijalizirani za putovanja i gastronomiju. Tako su među uzvanicima bili Ivana Jelinić, direktorica Talijanske nacionalne turističke zajednice (ENIT), Alessandro Onorato, pročelnik za turizam, evente i sport Grada Rima, Giuseppe de Martino, direktor hotela St. Regis Roma, koji je ujedno jedan od najpoznatijih direktora luxury hotela u cijeloj Italiji. Prisutni su bili i predstavnici aviokompanije Vueling, brodara SNAV te mnogi drugi. Večeri je prisustvovao i Jasen Mesić, veleposlanik RH u Italiji.
– Čast mi je što sam imao priliku promovirati hrvatsku gastronomiju u Italiji, a posebna je privilegija bila što smo to odradili na tako lijepom mjestu te u društvu vrhunskih poznavaoca gastronomije – poručio je hrvatski chef Marijo Curić, koji je ovom prilikom pripremao višku pogaču u predjelu, skušu koja je bila osnova glavnog jela, dok je za desert pripremio pannacottu od grejpa s kikirikijem i sladoledom od marakuje.
– S velikim zadovoljstvom ističemo kulinarska čuda Hrvatske, što potvrđuju i naši poznati inspektori koji su iz godine u godinu zadivljeni predanošću lokalnih chefova koji teže visokokvalitetnoj pripremi hrane. Hrvatska može biti vrlo ponosna na svoje kulinarsko naslijeđe koje ju definitivno svrstava među kvalitetne eno-gastronomske destinacije i dragulje koje približavamo našoj zajednici međunarodnih gurmana i putnika – izvijestili su iz MICHELIN-ovog vodiča.
Na meniju su bila i jela talijanskog chefa Francesca Aprede koji je za predjelo pripremio tempuru od prepeličjih jaja i hrskave dagnje, dok je za glavno jelo koristio kamenice, morskog ježinca i sipu. – Jako mi je drago što sam baš ovdje u Rimu imao priliku ugostiti chefa Marija Jurića iz 360 Dubrovnik. Uvijek je vrlo obogaćujuće pozvati međunarodnog kuhara u moju kuhinju jer tako možemo otkrivati nove tehnike i načine korištenja namirnica – zaključio je chef Apreda.
Iz Hrvatske turističke zajednice podsjećaju kako se Hrvatskoj trenutno nalazi 10 restorana s jednom MICHELINOVOM zvjezdicom, kao i dva restorana sa zelenom MICHELIN zvjezdicom, dok 12 restorana nosi oznaku Bib Gourmand. Broj MICHELINOVIH restorana u stalnom je porastu od 2017. kada je prvi restoran dobio svoju zvjezdicu.