Sport

U PK Jugu predstavljeni Petrič i Šmid

U PK Jugu predstavljeni Petrič i Šmid

Plivački klub Jug predstavio je danas glavnog novog trenera, slovensku plivačku legendu Boruta Petriča, te najavio predstojeću plivačku sezonu.

Predsjednik PK Jug Stanko Manenica uvodno je istaknuo kako je glavni razlog angažiranja Boruta Petriča njegovi iznimni rezultati u plivačkim danima, ali i u trenerskim vodama.

– Treneru je postavljen cilj vratiti PK Jug u vrh hrvatskog plivanja gdje mu je mjesto. Dosad smo izveli reorganizaciju plivanja i trenera, i sad smo doveli trenera s imenom i prezimenom koji će u idućem razdoblju pokazati što i kako jest – rekao je Manenica.

Novi glavni trener Borut Petrič izjavio je kako se na natječaj za glavnog trenera u Jugu prijavio zbog toga što Dubrovnik od svih klubova koji su mu bili u izboru za nastavak trenerske karijere nudi najbolje uvjete.

– Kad sam došao vidio sam da nisam pogriješio. Opći uvjeti su dobri, plivači imaju priliku još se izgraditi i napraviti rezultat i u nijednom trenutku nisam požalio odluku. Tu sam dva dana i još snimam situaciju. Neke stvari još ne razumijem najbolje i nisam uspio složiti cijelu sliku, ali polako je slažem i za nekoliko dana ću znati više-manje sve. Došao sam na što duže razdoblje, ovisi o zadovoljstvu svih strana, ja planiram barem četiri godine – rekao je Petrič, koji je hrvatsko i slovensko plivanje usporedio brojem plivača koji su nastupili u Londonu na Olimpijskim igrama.

– Slovenija je imala dvanaest plivača, a Hrvatska tri. U ovom trenutku Slovenija je puno bolja, ali po uspjesima u prošlosti Hrvatska je imala jako dobre rezultate. Sanja još uvijek može bilo kad osvojiti medalju na Europskom prvenstvu i malim bazenima. Nema velikih razlika, možda tek malo u razumijevanju plivanja, jer Slovenija više radi na srednjim i dugim prugama, a Hrvatska više na kratkim – istaknuo je Petrič, koji smatra kako su plivanje i vaterpolo dio iste obitelji.

– Neki put se volimo, neki put se ne volimo. Mi jesmo konkrencija, ali u principu moramo raditi zajedno. Plivanje vaterpolu može puno pomoći, kao i obratno, i ja tu ne vidim velikih problema – zaključio je Petrič.

Član uprave kluba Toni Miloslavić stanje u klubu nazvao je odličnim, misleći pritom više u organizacijkom dijelu, dok se rezultatski tek očekuju znatna poboljšanja, zbog čega je i doveden Petrič.

Jugova trenerica Matijana Staničić izrazila je zadovoljstvo dolaskom Boruta Petriča, koji bi trebao kvalitetno nastaviti razvijati uočene talente koje je pripremila. Izjavila je i kako je dug put od perspektivnih juniora do dobrih seniora.

– Najveći napor je dijete naučiti da zavoli vodu, jer to je neprirodan medij za djecu – istaknula je Staničić, dok je glavni trener Petrič dodao kako je poseban problem sa mlađim plivačicama koje u jednom razdoblju rasta dožive stagnaciju koju roditelji i treneri često pogrešno razumiju pa zbog toga djeca odustanu od plivanja.

Nova plivačka akvizicija PK Juga, slovenska olimpijka i srebrna s Europskog prvenstva 2010. godine na 200 metara prsno, 22-godišnja Tanja Šmid nije bila pre rječita u svojim izjavama. Tek je rekla kako je u Jug stigla kao Petričev pulen, jer s njim radi već 9 godina. Kao 'uvinerzalna' plivačica trebala bi se natjecati u svim disciplinama, premda joj je slobodna disciplina forte.

Dva seniora PK Jug, 22-godišnji Ivan Bilić i 20-godišnji Marko Limov, istaknuli su kako će im dolazak novog glavnog trenera biti dodatan motiv za još bolje rezultate. Dosadašnji glavni trener u PK Jug Andrej Drobac naglasio je kako mu je iznimno drago što je Petrič stigao u klub.

– Kao mladi stručnjak moći ću puno naučiti, kao što sam u prethodnoj godini naučio na poziciji glavnog trenera. Za mene je to bila velika životna i sportska škola, a sve dalje može biti samo nagradnja na to. Prošle godine uspjeli smo zadržati još veći broj djece u plivanju do ljetnog dijela sezone. Napravili smo selekciju i iz te baze će trebati izvući bolje plivače – istaknuo je Drobac.

Činjenicu kako je u selekciji malo plivačica Drobac je opravdao strahom roditelja da se djevojke ne 'razjačaju', dok je Petrič dodao kako je plivanje sport gdje je mogućnost povreda najmanja, jedino van bazena.

– Jedan pametniji od mene rekao je da otkad u Europi više nema lavova plivanje je jedini sport koji može spasiti život. Nekad si brzim trčanjem mogao pobjeći lavu, a sad jedino plivanjem možeš spasiti život sebi ili nekom drugom. Star Grci nisu zaludu rekli da si nepismen ako ne znaš plivati – zaključio je Petrič.

Pročitajte još

TRON EUROPE PRIPADA HRVATICI Matić prvakinja, Cvjetko brončana, Oberan upisala pobjedu i poraz

Dulist

MALONOGOMETNA LIGA Square poražen u Omišu

Dulist

[FOTO] PARSKI GO Održano 25. Europsko prvenstvo u Dubrovniku

Dulist