Kultura

U PETAK Predstavljanje završne publikacije projekta ‘Luka sanjara’

Predstavljanje završne publikacije projekta „Luka sanjara“ koju je uredio Benjamin Virc iz Slovenskog narodnog gledališča Maribor održat će se u petak, 16. srpnja u 11 sati u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1). Zbog ograničenog broja publike slijedom epidemioloških mjera, svoj dolazak potrebno je prethodno najaviti, no bit će omogućen i prijenos uživo na internetskim platformama festivala.

Luka sanjara (Port of Dreamers) je kulturno-umjetnički projekt sufinanciran sredstvima Europske unije iz programa Kreativna Europa – potprogram Kultura, a bavi se stogodišnjom poviješću migracija na europskom kontinentu. Tijekom gotovo tri godine trajanja projekta istraživalo se iskustvo bivanja migrantom, pozitivan utjecaj migracija na razvoj pojedinih kulturno-društvenih i ekonomskih sredina te odnos među terminima (i konceptima) „građanin Europe“ i „migrant“. U Dubrovniku, Zagrebu, Novom Sadu i Mariboru, provodile su se umjetničke radionice s migrantima, radionice za umjetnike, jedna izložba te tri dramske produkcije.

Benjamin Virc u svom predgovoru ističe kako su teme u publikaciji različite, iako imaju zajednički nazivnik – kritički odraz složenog fenomena kao što je migracija. Tijekom provedbe projekta pomno je ispitana percepcija migranata u smislu kako se osjećaju u svojoj novoj (ciljanoj?) zemlji, kakva su njihova iskustva s lokalnim stanovništvom i građanima općenito te s kakvim se predrasudama suočavaju na putu integracije. Sva dobivena iskustva pretočena su u dramske produkcije te su sada objavljene pod zajedničkim nazivnikom unutar završne publikacije.

Uz urednika i predstavnika SNG-a Maribor Benjamina Virca, publikaciju će predstaviti Saša Božić kao predstavnik Dubrovačkih ljetnih igara, koje su vodeći partner projekta, te kao umjetnički direktor projekta, i Irena Čučković iz Kulturanove, organizacije civilnog društva iz Novog Sada, također partnera na projektu.

Zbog ograničenog broja publike slijedom epidemioloških mjera, svoj dolazak potrebno je prethodno najaviti na 326-112 ili na press@dubrovnik-festival.hr. Predstavljanje publikacije moći će se pratiti i internetski, prijenosom uživo na Youtube kanalu Dubrovačkih ljetnih igara i Facebook stranici Port of Dreamers.

Pročitajte još

U Galeriji Otok otvara se izložba Anamarije Bezek

Dulist

ZBOG KIŠE Koncert Tere i DSO-a ipak u teatru, a Stradun Classic večeras na drugoj lokaciji

Dulist

Izložba ‘Noć’ dubrovačkih likovnih umjetnika u utorak u Sponzi

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija