Kultura

U NEDJELJU Predstavljanje knjige Braca Dimitrijevića ‘Louvre je moj atelje, ulica moj muzej’

Braco Dimitrijevic190623 001 c Anto Magzan Fraktura
19.06.2023., Zagreb, Hrvatska_ U Laubi održala se promocija autobiografije jednoga od najvažnijih suvremenih svjetskih umjetnika Brace Dimitrijevića, 'Louvre je moj atelje, ulica moj muzej'. Od svoje prve izložbe koju je imao kao desetogodišnjak u rodnom Sarajevu do svih najvećih svjetskih muzeja i galerija Braco Dimitrijević beskompromisno otvara nove poglede na umjetnost, uvijek se oslanjajući na tradiciju koju iščitava drugačije, neopterećen predrasudama. Foto: Anto Magzan

Predstavljanje knjige Braca Dimitrijevića Louvre je moj atelje, ulica moj muzej održat će se u okviru popratnog programa 74. Dubrovačkih ljetnih igara nedjelju, 16. srpnja u 21 sat u atriju Kneževa dvora.

O autobiografiji, koja donosi životno putovanje Braca Dimitrijevića na čak 1128 stranica i uz 300 ilustracija, uz autora će govoriti spisateljica Staša Aras i Frakturin glavni urednik Seid Serdarević.

U opisu knjige izdavač navodi kako već sami naslov autobiografije Louvre je moj atelje, ulica moj muzej sažeto, precizno i točno opisuje umjetnički rad Braca Dimitrijevića, jednoga od najvažnijih suvremenih svjetskih umjetnika. Od svoje prve izložbe koju je imao kao desetogodišnjak u rodnom Sarajevu do najvećih svjetskih muzeja i galerija, Braco Dimitrijević beskompromisno otvara nove poglede na umjetnost, uvijek se oslanjajući na tradiciju koju iščitava drugačije, neopterećen predrasudama. Autobiografija Braca Dimitrijevića prikazuje umjetničko i životno putovanje na pet kontinenata na koje je autor krenuo noseći sa sobom dijelove svojih zavičaja, Sarajeva i Dubrovnika, nasljeđa svoga oca, jednog od najvažnijih jugoslavenskih avangardnih umjetnika Voja Dimitrijevića i svoje majke, Jelene Dimitrijević. Dimitrijević svojom autobiografijom pokazuje da su strast, talent, upornost te neposustajanje pred naizgled nepremostivim preprekama oni elementi koji su potrebni da svijet razumije i prihvati drugačije, a da je umjetnički jezik univerzalan i razumljiv svima, od okrunjenih glava do životinja u zoološkom vrtu, stoji u priopćenju.

Foto: Anto Magzan_Fraktura

Pročitajte još

U KUĆI BUKOVAC Prva ovoljetna Art&Wine radionica

Dulist

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist